Bedrijfsvoering

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Doel is onze bedrijfsvoering op een dusdanige manier in te richten en uit te voeren dat het de uitvoering van de lijnwerkzaamheden en programma's zo goed mogelijk ondersteunt en daardoor zorgt voor een goede dienstverlening aan onze inwoners, bedrijven, instellingen en bezoekers aan onze gemeente.

 

Strategisch HRM plan

Terug naar navigatie - Strategisch HRM plan

Vanuit het strategisch HRM-beleid wordt jaarlijks gewerkt met een uitvoeringsplan, wat aansluit op de doorontwikkeling van de organisatie. Voor 2025 liggen de speerpunten op:

  1. Doorontwikkeling hybride manier van aansturing (lijn en programma's)
  2. HR data en analytics, AI en automatisering van HR processen 
  3. Uitvoering van de arbeidsmarktstrategie (sterk werkgeversmerk en aantrekkelijke werkgever)
  4. Uitvoering van het strategisch ontwikkelbeleid
  5. Het behoud van het verzuimpercentage op het gemiddelde van gemeenten van dezelfde grootteklasse
  6. Voortzetten BRUIS (vergroten duurzame inzetbaarheid)

Ontwikkeling formatie

Terug naar navigatie - Ontwikkeling formatie

Door kritisch naar vacatures te kijken en restant-uren op te heffen is de formatie voor 2025 teruggebracht van 250,82 FTE (peildatum 1 januari 2024) naar 247,7 FTE (peildatum 1-1-2025). Gezien de financiële ontwikkelingen is er geen nieuw beleid opgenomen.

Ziekteverzuim

Terug naar navigatie - Ziekteverzuim

Daar waar de ambitie voor 2024 lag op het stabiliseren van het verzuimcijfer naar het gemiddelde van gemeenten in dezelfde grootteklasse, is het doel voor 2025 het behoud van het verzuimpercentage op het gemiddelde van gemeenten in dezelfde grootteklasse. Er blijft voortdurend aandacht voor het voorkomen van verzuim door vroegtijdig signalen bespreekbaar te maken en er wordt sneller geïntervenieerd als er sprake is van een structurele disbalans tussen werk en capaciteiten. Dit wordt op allerlei manieren gefaciliteerd (het gesprekinstrument In gesprek, training/intervisie leidinggevenden, maatwerkoplossingen). 

Capaciteitsbegroting

Terug naar navigatie - Capaciteitsbegroting

De activiteiten, zoals beschreven in de thema's en de focuspunten regulier, worden uitgevoerd binnen de bestaande formatie. Deze zijn bij het opstellen getoetst op realisme en haalbaarheid. Eventuele keuzes met betrekking tot het doorvoeren van ombuigingsvoorstellen kunnen leiden tot een andere verdeling binnen de bestaande capaciteitsraming maar niet tot een uitvraag van extra formatie. 

Voor het doorbelasten van (interne) kosten aan verschillende taakvelden (kosten toerekenen daar waar ze betrekking op hebben) wordt de verdeling van 2024 aangehouden. 

Informatievoorziening

Terug naar navigatie - Informatievoorziening

Informatieplan 2024-2027
In de loop van 2024 is het geactualiseerde Informatieplan 2024-2027 voor de 4 Dommelvallei-organisaties opgesteld. Het gezamenlijk opgesteld informatieplan haakt aan/maakt deel uit van te realiseren organisatiedoelen van de Dommelvallei organisaties. Uitvoeren van het plan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
De technologische ontwikkelingen staan niet op zich zelf. Ze zijn de motor voor digitale transformatie en daarmee verweven in de ontwikkelingen, processen en mensen. Belangrijke thema's in het plan:
•    Informatieveiligheid;
•    Informatie vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig;
•    Meer doen met data in een context van mens, proces, ethiek, wetgeving en maatschappij;
•    Het verhogen van gebruiksgemak en beheersbaarheid door een eenvoudiger applicatielandschap;
•    Van IT-beheer naar IT-regie door de transitie naar de cloud.

Informatiebeveiliging en privacy
De gemeente wisselt op alle beleidsterreinen informatie uit. We willen hierbij een betrouwbare partner zijn voor onze inwoners, medewerkers en zakelijke partners en we hebben hierbij een maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid. Om aan de veranderende wet- en regelgeving te voldoen moet in de 4 Dommelvallei-organisaties procesmatig werken worden versterkt.

Voldoen aan wet- en regelgeving
Om de digitale en economische weerbaarheid ten aanzien van digitale dreigingen te versterken heeft de gemeente een zorgplicht, een meldplicht en hebben we daarnaast te maken met toezicht op het presteren. Op dit moment kunnen we nog niet altijd aantonen dat we gedocumenteerd voldoen aan de BIO, AVG en WPG. Het is noodzakelijk dat we inzicht krijgen in de stand van zaken van de informatieveiligheid en privacy binnen onze processen door het onderwerp informatieveiligheid bij alle besluiten die gaan over aanpassingen van werkprocessen, investeringen en aanpassingen in techniek, onderdeel van de afweging te maken. 

De Europese Unie heeft eind 2022 de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) aangenomen. Daar waar de BIO de kantoorautomatisering betreft, gaat de NIS2 hierin een stapje verder en is ook van toepassing op operationele technologie, denk hierbij aan verkeersregelinstallaties en gemalen. Deze richtlijn wordt omgezet in landelijke wetgeving. De implementatie van de Cyberbeveiligingswet wordt naar verwachting medio 2025 vastgesteld. De impact van de implementatie is op dit moment nog onvoldoende bekend. De borging in processen is nu al noodzakelijk, maar wordt door de Cyberbeveiligingswet alleen nog maar belangrijker.

Kengetallen

Terug naar navigatie - Kengetallen

(peildatum: 1-7-2023)

Formatie (excl. college B&W en griffie)

Team Factor Peildatum 1-1-2025 Formatie 1-1-2024
Directie en concernstaf fte 10,56 10,78
Team Strategie en Beleid Ruimte fte 19,13 19,19
Team Ruimtelijke Ontwikkeling fte 18,9 18,7
Team Realisatie fte 27,53 27,84
Team Buitendienst en sporthalbeheer fte 28,77 28,63
Team Publiekszaken fte 26,52 26,11
Team Ondersteuning fte 24,9 27,8
Team Leefbaarheid en Veiligheid fte 12,33 12,22
Team Inkomen en Toegang fte 21,46 21,46
Team Zorg en Jeugd fte 32,39 32,06
Team Strategie en Beleid Samenleving fte 25,21 26,03
Totale formatie fte 250,15 (incl. 2,45 fte overige FTE) 250,82

Ziekteverzuim (exclusief zwangerschapsverlof)

2024 (1 januari tot 1 juni) 2023 (1 januari tot 1 juni)
Verzuimpercentage 5,74 7,7
Gemiddelde duur (dagen) 13,18 19,62
Verzuimfrequentie 0,58 0,47
Ziekteverzuimpercentage in vergelijkbare gemeenteklasse voor 2023: 6,5%