Binnen dit begrotingsprogramma vallen de thema's doorlopend groen en multifunctioneel landelijk gebied. Ook het uitvoeringsplan voor het gebied Gijzenrooi valt binnen dit programma. Daarnaast zijn voor de lijnportefeuilles die relevant zijn binnen dit begrotingsprogramma de focuspunten benoemd.
Programma 3. Vitaal & groen buitengebied
Binnen deze programmagroep zijn het themaprogramma cultuur, het themaprogramma economische kracht, het gebiedsprogramma centrum Geldrop, het gebiedsprogramma centrum Mierlo en het gebiedsprogramma bedrijventerreinen opgenomen.Thema Doorlopend groen
Doelen Doorlopend groen |
---|
Er is een systeem werkend voor het monitoren van de toe- en afname van biodiversiteit in het buitengebied [2025] |
Het Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027] |
Er zijn groene verbindingen tussen de belangrijkste natuurgebieden [2030] |
Het bosareaal bestaat voor 45% uit loofbos [2030] |
Doelen Doorlopend groen
Terug naar navigatie - Doelen Doorlopend groenEr is een systeem werkend voor het monitoren van de toe- en afname van biodiversiteit in het buitengebied [2025]
Terug naar navigatie - Er is een systeem werkend voor het monitoren van de toe- en afname van biodiversiteit in het buitengebied [2025]Het Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027]
Terug naar navigatie - Het Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027]Natuuropgave Hulsterbroek
We werken binnen het project Dommeldal uit de Verf aan een inrichtingsplan voor de natte natuurparel Urkhovense Zegge (inclusief het Hulsterbroek). We bekijken samen met gebiedspartners en grondeigenaren hoe de natuuropgave in het Hulsterbroek kan worden gerealiseerd in 2027.
Natuuropgave Goorloop (Sang en Goorkens / Heezerweg)
We werken in het deelproject de Goorloop (van het lopende traject GGA Strabrechtse Heide) aan de realisatie van de natuuropgaves in Sang en Goorkens en aan de Heezerweg.
Herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant
We zetten in op een herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant voor een meer logische indeling binnen Geldrop-Mierlo.
Er zijn groene verbindingen tussen de belangrijkste natuurgebieden [2030]
Terug naar navigatie - Er zijn groene verbindingen tussen de belangrijkste natuurgebieden [2030]Aanleg van een passage voor flora en fauna over/onder de Geldropseweg (Molenheide)
We starten met de voorbereiding ten behoeve van de aanleg van de faunapassage Geldropseweg in 2027.
Opheffen barrières in groene verbinding Strabrechtse Heide - Stiphoutse bossen.
We zetten in op het robuuster inrichten van deze groenverbinding via grondverwerving en herinrichting percelen.
Versterken groene verbindingen tussen buitengebied en bebouwde kom
We brengen de bestaande barrières tussen het groen in de bebouwde kom en het buitengebied in beeld en we maken een plan om deze op te heffen.
Het bosareaal bestaat voor 45% uit loofbos [2030]
Terug naar navigatie - Het bosareaal bestaat voor 45% uit loofbos [2030]Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verder
Terug naar navigatie - Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verderNatuuropgave Kleine Dommel (overig)
We werken vanaf 2026 in het deelproject de Kleine Dommel (van het lopende traject GGA Strabrechtse Heide) aan de realisatie van de natuuropgaves in het zuidelijk deel van het beekdal de Kleine Dommel.
Flora- en faunapassage Geldropseweg
We leggen een passage voor flora en fauna aan over/onder de Geldropseweg (Molenheide). Hier starten we in 2027 mee.
Thema Multifunctioneel landelijk gebied
Doelen Multifunctioneel landelijk gebied |
---|
Agrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027] |
Het buitengebied is ingericht met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij de inrichting aansluit op de klimaat- en biodiversiteitsambities [2027] |
Minimaal 7,5% van het (agrarisch) buitengebied bestaat uit groenblauwe structuren, zoals sloten, hagen en houtsingels [2028] |
Doelen Multifunctioneel landelijk gebied
Terug naar navigatie - Doelen Multifunctioneel landelijk gebiedAgrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027]
Terug naar navigatie - Agrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027]Gebiedsgerichte aanpak Strabrechtseheide
We zetten binnen dit provinciaal traject in op een duurzaam en natuurinclusief toekomstperspectief voor de agrarische sector.
Het buitengebied is ingericht met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij de inrichting aansluit op de klimaat- en biodiversiteitsambities [2027]
Terug naar navigatie - Het buitengebied is ingericht met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij de inrichting aansluit op de klimaat- en biodiversiteitsambities [2027]Masterplan landschapspark Landgoed Gulbergen
We zetten in op de realisatie van de groene en recreatieambities uit het masterplan Landschapspark Landgoed Gulbergen.
Beschermen dorpsgezicht 't Broek
We stellen een herinrichtingsplan op voor de Plaetse als groen en recreatief waardevol middelpunt van de Broekstraat. Hiermee behouden en versterken we het landschappelijk karakter.
Gebiedsgerichte Aanpak Strabrechtse Heide
We realiseren de komende jaren samen met verschillende organisaties, ondernemers en inwoners rondom het Natura 2000 gebied Strabrechtse Heide en Beuven een toekomstbeeld voor de lange termijn en een concreet maatregelenpakket voor de korte termijn. We starten hiervoor in het deelgebied Goorloop (o.a. met Sang en Goorkens en Mierlo Oost). We betrekken de omgeving, de thema's natuur, water en landbouw staan hierbij centraal.
Omvormen / extensiveren landbouwpercelen rondom Molenheide
We verzachten de harde overgangen tussen (agrarisch) buitengebied en natuurgebied ten behoeve van het versterken van de biodiversiteit en de robuustere noord-zuid faunaverbinding.
Recreatieve zonering Molenheide
We stellen een visie op om te komen tot een recreatieve zonering van de bossen van de Molenheide conform de insteek van de omgevingsvisie.
In het (agrarisch) buitengebied zijn de gewenste groenblauwe structuren zoals sloten, hagen, houtsingels e.d. er [2027]
Terug naar navigatie - In het (agrarisch) buitengebied zijn de gewenste groenblauwe structuren zoals sloten, hagen, houtsingels e.d. er [2027]Inzicht in huidig percentage
Als één van de hoofdambities in van Gogh Nationaal Park geldt dat minimaal 10% van het (agrarische) buitengebied dient te bestaan uit groenblauwe structuren (dooradering). We delen deze ambitie. Daarom maken we (samen met de provincie) inzichtelijk wat voor Geldrop-Mierlo het huidige percentage is.
Beschermen groenblauwe structuren
We werken mee aan de verschillende regelingen (STILA, ErvenPlus) die er zijn om (agrarische) grondeigenaren in het buitengebied te stimuleren om groenblauwe structuren te beheren en aan te leggen. We zetten hierbij in op verwerving en ruiling van groenblauwe structuren om deze beter te beschermen.
Van Gogh Nationaal Park
We stimuleren via deelname aan Van Gogh Nationaal Park onze (agrarische) grondeigenaren actief om groenblauwe structuren in het buitengebied aan te leggen en te beheren.
Grondruiltraject met Staatsbosbeheer
We beheren vanaf het moment dat het grondruiltraject met Staatsbosbeheer is afgerond de landschapsingels en bosjes.
Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verder
Terug naar navigatie - Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verderHet buitengebied is ingericht (o.a. nieuwe functies) met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen (2027), waarbij in alle gebieden ook specifieke aandacht is voor:
Het behouden en versterken van het landschappelijk karakter beschermd dorpsgezicht van 't Broek.
We realiseren het herinrichtingsplan van de Plaetse als groen en recreatief waardevol middelpunt van de Broekstraat.
De gebiedsgerichte aanpak Strabrechtseheide
We realiseren de komende jaren samen met verschillende organisaties, ondernemers en inwoners rondom het Natura 2000 gebied Strabrechtseheide en Beuven een toekomstbeeld voor de lange termijn en een concreet maatregelenpakket voor de korte termijn. De komende jaren pakken we het deelgebied de Kleine Dommel (o.a. beekdal kleine Dommel en bossen Molenheide) op.
De recreatieve zonering Molenheide
We voeren de in 2025 opgestelde visie om te komen tot een recreatieve zonering van de bossen van de Molenheide conform de insteek van de omgevingsvisie in de periode 2026-2028 uit.
Minimaal 7,5% van het (agrarisch) buitengebied bestaat in 2028 uit groenblauwe structuren, zoals sloten, hagen en houtsingels.
Van Gogh Nationaal Park
We stimuleren via deelname aan Van Gogh Nationaal Park onze (agrarische) grondeigenaren actief om groenblauwe structuren in het buitengebied aan te leggen en te beheren.
Uitvoeringsplan Gijzenrooi
In de Strategie 2025-2028 staat het volgende: "In het uitvoeringsplan Gijzenrooi gaat het om het combineren van opgaven op het vlak van klimaatadaptatie, toename van biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en een goede balans tussen natuur en recreatie."
Uitvoeringsplan Gijzenrooi |
---|
Agrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027] |
Het buitengebied is ingericht (o.a. nieuwe functies) met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij in alle gebieden ook specifieke aandacht is voor de klimaat- en biodiversiteitsambities van Geldrop-Mierlo [2027] |
Het aanbod van recreatieve voorzieningen, activiteiten en evenementen is op het gewenste niveau en bekend binnen en buiten Geldrop-Mierlo (waarbij specifieke aandacht voor jongeren) [2025] |
Het aantal overlastlocaties dat ontstaat bij extreme buien is beperkt |
Het Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027] |
Uitvoeringsplan Gijzenrooi
Terug naar navigatie - Uitvoeringsplan GijzenrooiAgrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027]
Terug naar navigatie - Agrariërs zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering [2027]Natuurinclusief en extensief grondbeheer Gijzenrooi
We starten de aanbesteding (openbare inschrijving) naar de private partij (of consortia van partijen) die de verantwoordelijkheid krijgt over het agrarisch beheer van de gemeentelijke gronden in Gijzenrooi.
Beleidskeuzes natuurinclusieve en extensieve landbouw Gijzenrooi
We onderzoeken samen met de aan te besteden marktpartij hoe binnen kaders gekomen kan worden tot een duurzaam landbouw in Gijzenrooi, conform het masterplan Gijzenrooi en de principes 'teelt volgt peil' en 'dier volgt plant'.
Het buitengebied is ingericht (o.a. nieuwe functies) met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij in alle gebieden ook specifieke aandacht is voor
Terug naar navigatie - Het buitengebied is ingericht (o.a. nieuwe functies) met per gebied een passende balans tussen natuurwaarden, recreatie, agrarisch gebruik, energieopwek, kleinschalige bedrijvigheid en wonen, waarbij in alle gebieden ook specifieke aandacht is voorKlimaat- en biodiversiteitsambities van Geldrop-Mierlo [2027]
Zichtbaarheid kleinschalig agrarisch cultuurhistorie
Bij de toekomstige ontwikkeling en inrichting van Gijzenrooi hanteren we het masterplan Gijzenrooi als leidraad.
Gebiedsontwikkelingen Gijzenrooi
We starten met de (voorbereidingen voor de) planologische procedure voor het ontmoetingserf (stadsboerderij).
We voeren in samenwerking met de gebiedspartners een nadere studie uit naar de benodigde hydrologische maatregelen in het gebied.
We toetsen mogelijke ruimtelijke initiatieven aan de in het masterplan opgenomen visie voor Gijzenrooi.
Het aanbod van recreatieve voorzieningen, activiteiten en evenementen is op het gewenste niveau en bekend binnen en buiten Geldrop-Mierlo (waarbij specifieke aandacht voor jongeren) [2025]
Terug naar navigatie - Het aanbod van recreatieve voorzieningen, activiteiten en evenementen is op het gewenste niveau en bekend binnen en buiten Geldrop-Mierlo (waarbij specifieke aandacht voor jongeren) [2025]De focus in Gijzenrooi ligt bij dit doel op het beter zoneren van de recreatieve routes in het gebied om verstoring van natuur te voorkomen en het bevorderen van 'gastheerschap'.
Versterken recreatief aanbod
We maken met de toekomstig (agrarisch) beheerder van Gijzenrooi afspraken over hoe hij/zij zijn rol als 'gastheer' van het gebied gaat invullen.
Het aantal overlastlocaties dat ontstaat bij extreme buien is beperkt
Terug naar navigatie - Het aantal overlastlocaties dat ontstaat bij extreme buien is beperktHet Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027]
Terug naar navigatie - Het Geldrop-Mierlose deel van het NatuurNetwerk Brabant is gerealiseerd [2027]Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verder
Terug naar navigatie - Doorkijk naar activiteiten in 2026 en verderWe dragen in 2026 het beheer van het gebied over aan een marktpartij. Bovendien bouwen we aan een nieuw ontmoetingserf dat op termijn kan doorgroeien naar een (stads)boerderij.
Focuspunten lijn "Vitaal & groen buitengebied"
Openbare ruimte-buitengebied (portefeuillehouder: Wethouder Stravers
- Bij ruimtelijke ontwikkelingen zorgen voor een expliciete focus op energieopwekking, kleinschalige bedrijvigheid en woningbouw. Via de intaketafel worden projectontwikkelaars en initiatiefnemers actief gewezen op deze gemeentelijke ambities en wordt dit meegenomen in de projectvoorwaarden en planning.
- Verbeteren van landschap bij ontwikkelingen in het buitengebied: Naast de verplichte landschappelijke inpassing bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied, via de intaketafel streven naar extra kwaliteitsverbetering van het landschap. Dit wordt gerealiseerd door het aanleggen van nieuwe groenblauwe structuren .
Wat gaat het kosten?
Terug naar navigatie - Wat gaat het kosten?In onderstaande tabel zijn de baten en lasten opgenomen die aan het programma zijn verbonden. Door de afronding op duizendtallen kunnen er afrondingsverschillen ontstaan. Zowel de baten als de lasten worden als positieve bedragen weergegeven. Het saldo wordt weergegeven als negatief als er meer lasten zijn dan baten en als positief als er meer baten zijn dan lasten. De bedragen zijn exclusief de ramingen voor baten en lasten van het nieuw beleid.
Omschrijving | Realisatie 2023 | Begroting 2024 | Begroting 2025 | Begroting 2026 | Begroting 2027 | Begroting 2028 |
---|
Capaciteitsbeeld 2025
Terug naar navigatie - Capaciteitsbeeld 2025Programma's | Taakvelden | Staf | Ruimte | Samenleving | Dienstverlening | Totaal |
---|---|---|---|---|---|---|
Thema Doorlopend groen | ||||||
Thema Multifunctionaliteit | ||||||
Gebiedsaanpak Buitengebied | ||||||
0.10 Mutaties reserves programmagroep 3 | ||||||
Totaal | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |