Omschrijving (toelichting)

Screening Laaggeletterdheid
Wij hebben het team Inkomen van het CMD getraind in het voeren van goede gesprekken. Tijdens de training hebben wij een hulpmiddel gebruikt met vragen die aansluiten bij de situatie van de inwoner. Hierdoor zijn medewerkers zich meer bewust geworden van laaggeletterdheid. Dit heeft ervoor gezorgd dat inwoners vaker worden doorverwezen naar de bibliotheek, waar ze hulp krijgen om beter te leren lezen en schrijven. Zo helpen wij direct mee om laaggeletterdheid te verminderen en ervoor te zorgen dat mensen meer kunnen meedoen in de samenleving. Omdat dit onderwerp best ingewikkeld is, geven we deze training elke twee jaar opnieuw.

 

Monitoring basisaanbod laaggeletterdheid
De regionale impactmonitor paste niet goed bij de situatie in Geldrop-Mierlo, vooral voor de uitvoerende partners. De vragenlijst was te uitgebreid en niet geschikt voor alle doelgroepen. Hierdoor ontstond twijfel over de methode en deelname, wat leidde tot resultaten die niet bruikbaar waren. In plaats daarvan heeft de bibliotheek een eigen lokale monitor ontwikkeld die beter aansluit bij de praktijk. Op landelijk niveau zijn er gegevens gedeeld met het CBS om een beeld te geven van volwasseneneducatie in heel Nederland. Deze aanpak helpt ons om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van ons lesaanbod, zodat we inwoners nog beter kunnen ondersteunen.

 

Gemeentelijke gezinsaanpak Geletterdheid
Samen met de bibliotheek hebben wij een aanpak ontwikkeld om laaggeletterdheid binnen gezinnen in Geldrop-Mierlo aan te pakken. Dit hebben wij gedaan met hulp van organisaties zoals Cubiss, Stichting Lezen & Schrijven en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen. De aanpak is gebaseerd op de Theorie van Verandering (Theory of Change). Vanuit deze aanpak is een werkplan voor 2024 gemaakt. Dit plan wordt uitgevoerd door de bibliotheek in samenwerking met lokale partners, zoals de gebiedsregisseur en de kinderopvang.

 

Certificering Taalhuis Geldrop - Mierlo
De gemeente heeft samen met de bibliotheek meegedaan aan de audits voor de certificering van CBCT (de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal). Dit was een beoordeling van het certificeringskader voor taalhuizen en richtte zich op twee punten: een algemeen beeld van het taalhuis en zeven certificeringsnormen. Door mee te doen aan de audit hebben wij een beter inzicht gekregen in de ontwikkeling van onze taalhuizen. Ons harde werk en inzet zijn beloond, want zowel het Taalhuis in Geldrop als in Mierlo heeft een positieve certificering gekregen.

 

IDO
Samen met de bibliotheek hebben wij een subsidie aangevraagd voor de Specifieke Uitkering (SPUK) Bibliotheken, en deze is toegekend. De bibliotheek heeft een plan gemaakt om het geld effectief te gebruiken voor elke locatie. Met deze subsidie hebben wij de openingstijden van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) uitgebreid, zodat meer inwoners geholpen kunnen worden met hun digitale vaardigheden. Ook versterken wij de rol van de bibliotheek in de samenleving, bijvoorbeeld door samen te werken met Onze Wegwijzer en een nieuwe locatie te openen in de wijk De Coevering. Vanuit het IDO bieden wij cursussen aan, zoals Klik en Tik, het computercafé en Digivitaler. Hiermee helpen wij inwoners om beter met computers om te gaan en vergroten we hun zelfredzaamheid.

 

Programmalijn Een leven lang op maat kennis opdoen
In 2024 hebben wij samen met de bibliotheek gewerkt aan het versterken van lokale netwerken, zodat iedereen op maat nieuwe kennis kan opdoen. Dit hebben wij gedaan met activiteiten zoals Spraakmakers, Human Library en Walk & Talk. Ook hebben wij de Kunstzaal Dommeldal in Mierlo gebruikt voor exposities en bijgedragen aan landelijke digitale cursussen. Voor mensen met geheugenproblemen hebben we het Geheugenhuis ingericht, waar elk jaar vijf activiteiten plaatsvinden. Daarnaast is de collectie van de geheugenbibliotheek vernieuwd, zodat deze beter aansluit bij de behoeften van de doelgroep.