01. Veel buurtbewoners kennen elkaar en er zijn initiatieven voor het samen verbeteren van leefbaarheid in wijken tot stand gekomen en omarmd, ondersteund door de gemeente

Omschrijving (toelichting)
Met de hulp van onze gebiedsregisseurs hebben wij in de wijken van Geldrop en Mierlo 19 straat- en buurtactiviteiten ondersteund door middel van een subsidie. Deze activiteiten zijn gericht op het versterken van de sociale cohesie en het bieden van meerwaarde voor de gemeenschap.
Daarnaast zijn er projecten, activiteiten of acties aangejaagd, geïnitieerd of georganiseerd voor het collectief. Enkele voorbeelden van activiteiten uitgevoerd en opgepakt door de gebiedsregisseurs in 2024 zijn:
- De organisatie van een scootmobiel APK-dag, waar inwoners hun scootmobiel konden laten keuren.
- Er is een netwerkbijeenkomst voor professionals en vrijwilligers in de sociale basis (mens(en)meetup), waar door middel van creatieve werkvormen kennis en ervaringen werden uitgewisseld.
- Er is een mooie samenwerking ontstaan met het COA om ook daar de verbinding te maken tussen de jonge alleenstaande asielzoekers en onze inwoners.
- In de Coevering was het "Glazen Huis" een groot succes. Gedurende een maand fungeerde dit als ontmoetingsplek voor alle inwoners, met diverse gezamenlijke activiteiten.
- De organisatie van een fietsreparatiecursus voor expats , dit in nauwe samenwerking met ’t Saam, Vermeulen fietsplezier en de expats community.
- Er is een nieuwe wandelroute van de kern in Geldrop naar de kern Zesgehuchten ontstaan langs diverse met spreuken beklede bankjes op de route. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking tussen Vitalis, Wooninc, Lunet, LEV en de Belangenvereniging Zesgehuchten (betrokken inwoners). Deze route draagt tevens bij aan een actieve levensstijl.
Ook hebben wij door de inzet van de buurtcoaches van de LEVgroep bijgedragen aan initiatieven in de wijken van onze gemeente, teneinde de leefbaarheid te verbeteren. Een concreet voorbeeld hiervan is de STAP naar gezonder in Braakhuizen Zuid, waarbij wij onder andere door middel van inzet van de LEVgroep het afvalprobleem in beeld hebben gebracht samen met de inwoners van deze wijk.
Vanuit de pilot Wijkdialoog hebben wij o.a. de gebiedsregisseurs samen met een Wethouder in gesprek laten gaan met inwoners. Deze pilot werd volledig uitgevoerd in Zesgehuchten en Braakhuizen-Noord, en deels in Braakhuizen-Zuid en Mierlo. Tijdens ontmoetingsmomentjes in de wijk, in de vorm van koffiemomentjes en spreekuren, konden inwoners laagdrempelig vragen stellen, hun zorgen bij ons uiten of een goed idee aangeven.