02. Er wordt voldaan aan de Brabantse weerbaarheidsnorm, doordat de weerbaarheid van risicogroepen (jeugd, ondernemers, agrariërs, bestuurders, etc.) tegen ondermijning is vergroot, ten behoeve van het beperken van georganiseerde criminaliteit

Omschrijving (toelichting)
De Brabantse weerbaarheidsnorm overheid is een basisniveau waar wij als gemeente aan moeten voldoen om voldoende weerbaar te zijn tegen ondermijnende criminaliteit. Dit heeft betrekking op onze interne weerbaarheid zowel ambtelijk als bestuurlijk. Hierbij gaat het om de onderdelen bewustwording, informatiepositie, beleid & handhaving, integriteit en veilige werkomgeving en communicatie.
Wij hebben diverse zaken opgepakt om te voldoen aan de Brabantse weerbaarheidsnorm. In het actieplan ondermijning 2025-2026 wordt dit uitgebreid geëvalueerd.
De punten die nog open staan hebben onder andere betrekking op:
- het invoeren van een 'vier ogen principe' bij kwetsbare functies,
- het voldoen aan de 'baseline informatiebeveiliging overheid',
- integriteit en hoe dit vormgegeven wordt,
- de verdere implementatie van een VOG-P (politiegegevens) voor bepaalde functies en
- het invoeren van verzwaarde screening voor kwetsbare posities in relatie tot ondermijnende criminaliteit.
Alle punten nemen wij mee bij toekomstige planvorming.
Ook organiseerden wij de 'maand van de weerbaarheid' met daarin diverse activiteiten, workshops en virtual reality mogelijkheden. Deze waren gericht op het vergroten van het bewustzijn met betrekking tot ondermijnende criminaliteit en draagt bij aan een grotere ambtelijke weerbaarheid. En we hebben ingezet op het vergroten van de weerbaarheid van risicogroepen via onder andere de social media campagne 'samen voor een veilige buurt'.
De Dommelstroomgemeenten Cranendonck, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel en Valkenswaard werken samen om zich weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Dat doen wij onder meer door gezamenlijk beleid te voeren op het gebied van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (de Wet Bibob). Mede als gevolg van wetswijzigingen en omdat de Brabantse norm weerbare overheid dat ook van ons verlangt, hebben we het Bibob-beleid geactualiseerd.
Samen met de Dommelstroomgemeenten organiseerden wij een bijeenkomst over het Bibob-proces met betrekking tot overheidsopdrachten, de Omgevingswet en vastgoedtransacties. Voor deze bijeenkomst zijn vakspecialisten van de zes Dommelstroomgemeenten uitgenodigd. Zij zijn tijdens de bijeenkomst geïnformeerd door medewerkers van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en de gemeentelijke Bibob-coördinatoren. In de Brabantse norm weerbare overheid staat dat we moeten zorgen dat medewerkers uit de verschillende beleidsdomeinen die aanvragen voor beschikkingen en overeenkomsten in behandeling nemen bekend zijn met het Bibob-beleid en de toepassing ervan. De informatiebijeenkomst heeft hieraan bijgedragen.