Omschrijving (toelichting)

Wij hebben overlegd met partijen die een rol spelen in het vergroten van de weerbaarheid van risicogroepen. Er is een werkgroep voor dit thema ingesteld samen met de zes gemeenten die vallen binnen het basisteam Dommelstroom.

 

Om de digitale weerbaarheid van jeugd te vergroten zijn we in contact getreden met de politie (digitale wijkagent), scholen en de bibliotheek. Aan scholen is het aanbod gedaan om dit via lessen (door de politie) onder de aandacht te brengen of via een project als hackshield. In dit verband gaf ook het Strabrecht College aan om in 2025 gebruik te willen maken van het aanbod van de politie. Hiervoor zijn inmiddels de eerste contacten tussen de politie en het Strabrecht College gelegd. Daarnaast gaven basisscholen aan dat zij behoefte hebben aan een informatieavond van de politie voor de ouders/verzorgers van hun leerlingen. Ook deze contacten zijn gelegd.

 

In samenwerking met de politie, Rabobank en de bibliotheek hebben we voor alle inwoners het veilig online/digiwijs evenement georganiseerd. Deze interactieve sessie richtte zich op onderwerpen als bankhelpdeskfraude en kunstmatige intelligentie. 

 

Via lokale media hebben we enkele maanden aandacht besteed aan de landelijke campagne om de digitale weerbaarheid van inwoners, met name gericht op senioren, te vergroten. Inwoners kunnen gebruik maken van de tips en adviezen die volgen uit de eenvoudige e-learnings. Denk aan veilige wachtwoorden, hacken en Whatsapp-fraude. Er zijn afspraken gemaakt tussen de bibliotheek en de politie om in 2025 een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren te organiseren. 

 

Om de digitale weerbaarheid van MKB-ondernemers te vergroten zijn organisaties actief die specifiek voor dit thema projecten aanbieden. Het vergroten van de digitale weerbaarheid is opgenomen in de maatregelenmatrix die hoort bij de samenwerking die gemeente, politie en ondernemers zijn aangegaan in het kader van het Politiekeurmerk Veilig ondernemen centrum Geldrop.