Bedrijfsvoering

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het doel van de bedrijfsvoering is het zo goed mogelijk ondersteunen en uitvoeren van de programma’s. Concreet gaat het om een goede dienstverlening aan de burger door:

  • een efficiënt werkende organisatie;
  • een zorgvuldig besluitvormingsproces;
  • een gestructureerde planning en beheersing van de beleidsuitvoering;
  • waar mogelijk op een verantwoorde manier benutten van ICT-mogelijkheden;
  • gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.

Organisatieontwikkeling

Terug naar navigatie - Organisatieontwikkeling

In 2023 is een oriëntatie gestart naar een manier van aansturing wat het management beter in staat stelt om in te spelen op interne en externe ontwikkelingen en behoeften. Hiervoor is een co-creatie team opgezet, bestaande uit het MT, een aantal teammanagers en stafleden en een externe begeleider vanuit HRD Professionals.

 

De uitkomsten van de gesprekken met het co-creatie team, het groot MT en het college is dat er behoefte is aan hybride (aan)sturing op zowel lijn- als programmawerkzaamheden. Het MT verdeelt zich daarbij niet meer over afdelingen, maar over aandachtsgebieden. In oktober 2023 is met deze vorm van aansturing kennisgemaakt met behulp van een simulatiespel. Hierbij was ook een deel van het college aanwezig. In de simulatie hebben de deelnemers verschillende rollen ervaren, van medewerker tot bestuurder. Het spel gaf inzicht in de successen en knelpunten van een hybride aansturing:
•    Door de inzet en energie van medewerkers gaat er veel goed.
•    Beter inzicht in capaciteit is van groot belang om een beheersbare werkdruk te realiseren en betrouwbaar te zijn.
•    De afstemming tussen MT en college is van cruciaal belang voor rust en prioritering in de organisatie.
•    De gemeente is een lerende organisatie en daarin horen ook momenten van reflectie en bijsturing op basis van feedback.

 

De bevindingen uit het spel zijn vertaald naar uitgangspunten:
•    Vanuit de lerende gedachte is er behoefte aan een proeftuin om de doorontwikkeling van de aansturing van de organisatie vorm te geven. 
•    De proeftuin gaat over de aansturing van de organisatie met als doel om zowel te kunnen sturen op de lijnwerkzaamheden (basis op orde) als op de werkzaamheden binnen programma’s (programmatisch aan maatschappelijke ambities en opgaven werken).
•    Lijn en programma’s zijn even belangrijk. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden zijn lijnwerkzaamheden. 
•    Teams zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van lijn- en programmawerkzaamheden.
•    Het college is bestuurlijk opdrachtgever voor de lijn en programma’s en stelt bestuurlijke kaders (richtinggevend, bepalen ambitieniveaus, aangeven gewenste ontwikkelingen).
•    Het concernmanagementteam (CMT) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de bestuurlijke opdrachten. Ze zijn gezamenlijk opdrachtgever voor de lijnwerkzaamheden (basis op orde) en de werkzaamheden binnen programma’s.
•    Het CMT bestaat uit 1 directeur en 3 concernmanagers waarbij wordt gewerkt met de aandachtsgebieden lijn en programma’s (waaronder organisatieontwikkeling).
•    De wijziging in aansturing past binnen de taken en verantwoordelijkheden van bestaande functieprofielen. Om aan te tonen dat het MT in een verandering zit, is gekozen voor een andere functiebenaming: concernmanager in plaats van afdelingsmanager.
•    Het CMT zorgt voor kaders waarbinnen de teammanagers hun werk doen: koers, strategische prioritering, beoogde resultaten en het beschikbaar stellen van faciliteiten.
•    Teammanagers hebben de focus op de teams door integraal leiding te geven en te sturen op kwalitatieve en kwantitatieve bezetting voor lijn en programma’s.

 

De behoefte aan een proeftuin is ontstaan vanuit het lerende principe om eerst te ervaren, te leren en waar nodig bij te sturen om vervolgens het juiste te formaliseren. De opzet is zodanig dat:
•    Het college kan ervaren hoe het is om vanuit opgaven te sturen en niet alleen vanuit portefeuilles;
•    Concernmanagers kunnen ervaren hoe het is om vanuit aandachtsgebieden te sturen (programma’s en lijn) zonder focus op operationele zaken;
•    Teammanagers de ruimte krijgen om hun functie in de volle breedte uit te oefenen;
•    Opdrachtnemers hun rol binnen een programma kunnen ondervinden.

 

De proeftuin start op 1 maart 2024.

Strategisch HRM plan

Terug naar navigatie - Strategisch HRM plan

De medewerker als drijvende kracht van ontwikkeling is de titel van het Strategisch HRM beleid 2022-2026. In dit beleid ligt de focus enerzijds op werkgeluk en duurzame inzetbaarheid en anderzijds op verandering en innovatie. In het strategisch HRM beleid wordt met 4 beleidslijnen een brug geslagen om deze twee uitdagingen met elkaar te (blijven) verbinden, te noemen eigenaarschap, dienend leiderschap, veranderkracht en vitaliteit. Jaarlijks wordt gewerkt met een uitvoeringsplan, wat aansluit op de doorontwikkeling van de organisatie. 

In 2023 is binnen de 4 beleidslijnen het volgende gerealiseerd:

Eigenaarschap 

In 2023 is de beoordelingssystematiek afschaft en daar is het volgende voor in de plaats gekomen:

  • Nieuw instrument 'In Gesprek': wat een ontwikkelgerichte manier van gespreksvoering faciliteert tussen medewerker en teammanager over thema's als talenten, energie, werk, ontwikkeling, samenwerken, vit en vitaal en veiligheid en vertrouwen. 
  • Kaders verbetertraject: waarin een procesbeschrijving is opgenomen van de handelswijze als het functioneren van een medewerker om noodzakelijke verbeteringen vraagt. 
  • Kaders flexibel belonen: een kader waarin de toekenning van bijzondere beloningen plaatsvindt aan de hand van criteria en op basis van een motivatie. Dit instrument ligt op dit moment voor bij de ondernemingsraad en het Lokaal Overleg.

Dienend leiderschap

Het traject 'beweging op eigen gedrag' kent een doorloop in 2023 door middel van intervisie voor het MT en de teammanagers. 

Veranderkracht

In het kader van de arbeidsmarktstrategie is er een nieuwe 'werken bij pagina' gelanceerd voor vacatures en een onboarding app voor nieuwe medewerkers. 

Vitaliteit

Er is een tool aangeschaft om medewerkersbetrokkenheidsmetingen te kunnen uitvoeren, waarmee de mate van tevredenheid en bevlogenheid van medewerkers gemeten wordt. In mei/juni is een nulmeting uitgezet op alle thema’s (werk, sfeer, gezondheid, groei, management en organisatie), met de bedoeling om regelmatig pulsemetingen te houden op specifieke thema’s. De eerste meting gaf concrete inzichten in de verbeterpunten op organisatie- en teamniveau. Op organisatieniveau waren dit: huisvesting, waardering, capaciteitsplanning en ICT. Het MT is aan de slag gegaan met het onderwerp huisvesting, wat geresulteerd heeft in een plan van aanpak om enerzijds noodzakelijke verbeteringen door te voeren en anderszijds, binnen de financiële mogelijkheden, tegemoet te komen aan behoeften die leiden tot een hogere mate van tevredenheid over de werkplek. 

Ter vervanging van de seniorenregeling (wat in het kader van de verplichte verlofharmonisatie van rechtswege beëindigd is) is een generatiepact ingevoerd. Deze regeling biedt oudere medewerkers de gelegenheid om vanaf een bepaalde leeftijd minder te gaan werken en daarmee duurzaam inzetbaar te blijven.

Ontwikkeling formatie

Terug naar navigatie - Ontwikkeling formatie

Vanuit de begroting is de formatie voor 2023 uitgebreid met 23,6 extra FTE, tot een totaal van 231,3 FTE. De formatie is in 2023 verder ongewijzigd gebleven. 

Ziekteverzuim

Terug naar navigatie - Ziekteverzuim

Daar waar het verzuimpercentage in 2022 fors gestegen was naar 9,81%, is het verzuimpercentage in 2023 met bijna 3% gedaald naar 7,01%. Met deze daling van het verzuim is de ambitie grotendeels gerealiseerd om voor 2023 e.v. stapsgewijs weer naar het niveau van het gemiddelde in dezelfde grootteklasse te komen. In 2023 heeft brancheorganisatie A&O-fonds een tussentijdse meting op het verzuim gedaan. Het gemiddelde verzuimpercentage in dezelfde grootteklasse bedroeg tot en met juni 2023 6,3%. 

Een aantal langdurige dossiers zijn afgesloten, teammanagers zijn getraind in het omgaan met psychisch verzuim en met de invoering van het nieuwe instrument In Gesprek ligt de focus meer op preventie en het voorkomen verzuim, doordat vroegtijdig signalen besproken worden die (kunnen) leiden tot disbalans en verzuim. Dit zorgt voor een lagere instroom in verzuim en terugdringing van de gemiddelde verzuimduur. 

Informatievoorziening

Terug naar navigatie - Informatievoorziening

Informatiebeleid en informatieplan

Belangrijke randvoorwaarden om het informatieplan succesvol uit te voeren en af te ronden zijn niet ingevuld. Projectmatig werken staat binnen de 4 Dommelvallei-organisaties nog in de kinderschoenen, terwijl bij de start van de dienst is afgesproken dat projectleiders en projectdeelnemers uit de 4 organisaties geleverd worden. Dit hindert het realiseren van goede resultaten binnen de complexe projecten. Capaciteitsissues door krapte op de arbeidsmarkt bij zowel gemeenten als Dienst Dommelvallei maakten het probleem groter, bijvoorbeeld bij de uitvoering van het project telefonie. Daarnaast is een aantal projecten geannuleerd door o.a. de reorganisatie belastingen. De krapte op de arbeidsmarkt maakte dat vacatures later werden ingevuld. Hierdoor ontstond financiële ruimte en werden de budgetten voor de tijdelijke capaciteitsuitbreiding niet aangesproken. Belangrijk is dat in het Informatieplan 2024-2027 en op management niveau in het algemeen meer aandacht komt voor het invullen van deze randvoorwaarden en voor een goede prioriteitstelling om tot een haalbaar plan te komen. Bovenstaande maakt dat we gezamenlijk met de gemeentes een nieuwe manier van werken moeten vinden bij het opstellen en uitvoeren van het nieuwe informatieplan 2024-2027. Dit vraagt zorgvuldigheid en leidt tot een afwijkende planning. De planning stemmen we af op de planning van de 1e bestuursrapportage Dienst Dommelvallei 2024. Om die reden heeft de gezamenlijke raadsinformatieavond aan het einde van het jaar niet plaatsgevonden.

Ontwikkelplan professionaliseren functioneel beheer

Medio 2023 is een coördinator functioneel beheer bij Dienst Dommelvallei gestart die als verbinder binnen de decentrale functioneel beheer organisatie fungeert en werkt aan de kwaliteit van de beheerorganisatie. Het doel is kwetsbaarheid verminderen door de beheersorganisatie persoonsonafhankelijk in te richten en de potentie van digitalisering beter uit te nutten door systemen beter in te richten. Verbeterpunten uit (zelf) auditing, maar ook het (gebrek aan) gebruiksgemak van het applicatielandschap als geheel zijn belangrijke triggers. Grote verbeterpunten nemen we mee in het Informatieplan 2024-2027.

Outsourcingsstrategie en regie op leveranciers

Een externe partij onderzocht welke (technisch) beheertaken voor outsourcing geschikt zijn. Op basis van het rapport bepaalt Dienst Dommelvallei de strategie voor de middellange en lange termijn (informatieplan 2024-2027) en zijn er voor de kortere termijn acties uitgezet. De transitie naar een IT-regie organisatie is daarmee ingezet.

Werken onder architectuur

Met werken onder architectuur zorgen we ervoor dat onze informatievoorziening zich ontwikkelt volgens een vooropgezet ontwerp. In 2023 bracht Dienst Dommelvallei het huidige applicatielandschap inclusief gegevens- en informatiestromen nagenoeg volledig in beeld. Het geheel is complex en sluit onvoldoende aan op de procesarchitectuur. Het gevolg hiervan is dat gebruiksgemak ernstig te wensen overlaat omdat processen door meerdere systemen lopen en "naadloze" integratie tussen de systemen onderling ontbreekt. Om dit te verbeteren is een algeheel nieuw perspectief nodig op het applicatielandschap met de procesarchitectuur als uitgangspunt. Het toepassen van de landelijke referentie architectuur voor processen (Gemma, VNG) binnen de gemeenten is daarvoor essentieel. Dit betekent dat uiteindelijk individueel maatwerk per gemeente zal moeten verminderen om het veilig en beheersbaar te houden.

Common Ground

Op basis van Common Ground had Dienst Dommelvallei dit jaar de eerste koppelingen willen realiseren. Bij de voorbereidingen is de conclusie getrokken dat er beter gewacht kan worden op de beschikbaarheid van de cloudversie van het systeem dat centraal voor uitwisselen van gegevens zorgt. Dit levert namelijk meer functionaliteiten, een betere schaalbaarheid en een verminderde kwetsbaarheid op.

Informatiebeveiliging en privacy

Terug naar navigatie - Informatiebeveiliging en privacy

Basis op orde
De wereld om ons heen blijft in verandering. Zeker op het gebied van informatie en digitalisering. In de voorbereiding voor het actualiseren van het strategische informatiebeveiligingsbeleid 2024 -2028 en het actualiseren van de BIO top 10 zijn in verschillende lagen van de organisatie risicoworkshops gehouden. Hierbij zijn het ambitieniveau voor informatiebeveiliging en privacy, de top 3 van informatiebeveiligings- en privacyrisico’s en de kritische processen bepaald. 

Verder is het landelijk aangestuurde verantwoordingstraject van informatiebeveiliging (ENSIA) dit jaar voor het eerst centraal door Dienst Dommelvallei gecoördineerd en in samenwerking met de gemeenten. De aanpak helpt ons om aantoonbaar te kunnen maken wat de stand van zaken van de implementatie van informatiebeveiliging is en om hiermee te kunnen blijven voldoen aan wet- en regelgeving.
Hiermee is een eerste basis gelegd voor het management en bestuur om prioriteitstelling en sturing op informatiebeveiliging en privacy mogelijk te maken. 

Bedrijfscontinuïteit
Dienst Dommelvallei heeft een externe partij de opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren en hierbij te onderzoeken of er kwetsbaarheden aanwezig zijn waardoor een onbevoegde van buiten de werkomgeving op de werkomgeving kan binnen dringen. Tijdens het onderzoek is vastgesteld dat voldoende technische waarborgen zijn getroffen waardoor het niet mogelijk was om van buitenaf toegang te verkrijgen tot onze interne omgeving. 

Een melding bij de AP betekent niet ook automatisch een melding bij de betrokkenen en andersom. Of we een datalek melden bij de AP en/of betrokken is altijd een afweging en afhankelijk va het privacy risico voor de betrokkenen. 

De bovengenoemde datalekken zijn vrijwel in alle gevallen het gevolg van een incidentele menselijke fout. Meestal gaat het om een brief en/of mail die per abuis is verstuurd naar een verkeerder ontvanger. Vanuit het bewustwordingsprogramma worden medewerkers meegenomen om datalekken te melden en op welke wijze datalekken kunnen worden tegengegaan, denk hierbij bij het verzenden van een mail gebruikt te maken van veilig mailen, via Zivver.

Het bovengenoemde incident heeft betrekking op een incidentmelding bij een leverancier, waarbij dit incident bij elke Dommelvallei organisatie voorkwam. De leverancier heeft de Dommelvallei organisaties hiervan in kennis gesteld.

Het totaal aantal meldingen in 2023 is hoger dan het totaal aantal meldingen van vorig jaar. Deze meldingen zijn gedaan door alerte medewerkers en hebben niet geleid tot een daadwerkelijk incident. 

Bewustwording 
Versnelling van technologie stelt andere eisen aan competenties van medewerkers en bestuurders. Hiervoor is het essentieel om kennis, houding en gedrag van collega’s op het gebied van digitalisering te verhogen. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd, zoals een phishingtest, introductiebijeenkomsten voor nieuwe medewerkers en een cyberquiz op social intranet. Uit de toename van het aantal meldingen blijkt dat het bewustwordingsprogramma effectief is. Medewerkers zijn zich beter bewust , dat melden van mogelijke incidenten van belang is om de impact voor de gemeente te verkleinen.

Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - Rechtmatigheidsverantwoording

2023 is het eerste jaar waarin het college van B&W de rechtmatigheidsverantwoording opneemt in de jaarrekening. Hiermee wordt verantwoording afgelegd over de naleving van de regels, die relevant zijn voor de financiële gang van zaken in de organisatie.

Gedurende het hele jaar is er landelijk nog discussie geweest hoe om te gaan met begrotingsrechtmatigheid. Om de rechtmatigheidsverantwoording mogelijk te maken zijn de volgende documenten vastgesteld:
•    Financiële verordening;
•    Controleverordening;
•    Controleprotocol;
•    Werkwijze begrotingsrechtmatigheid jaarrekening 2023.

De spelregels omtrent het afleggen van verantwoording inzake de rechtmatigheid zijn uitgewerkt in hoofdstuk 3 van de financiële verordening. Hierin is onder andere de verantwoordingsgrens van 1% opgenomen. De totale lasten (inclusief dotatie reserves) over het boekjaar zijn € 121.886.000,-. Met een verantwoordingsgrens van 1% over de totale lasten komt dit neer op € 1.219.000,-. De rapporteringsgrens voor afwijkingen is vastgesteld op € 50.000,-.

Om vast te stellen dat de financiële handelingen hebben plaatsgevonden binnen de kaders van wet- en regelgeving is binnen de gemeente, naast op de Financiële verordening, getoetst op een drietal criteria. De grondslag en uitwerking daarvoor ligt vast in:
•    Controleverordening;
•    Controleprotocol;
•    Internal control framework (ICF).

De rechtmatigheidsverantwoording van het college is opgenomen in de jaarrekening. De bevinding van het college is gebaseerd op de volgende 3 criteria. Hieronder wordt per criterium toegelicht welke maatregelen daarvoor genomen zijn.

Begrotingscriterium
Om onrechtmatigheden binnen het begrotingscriterium te voorkomen heeft de gemeente binnen haar eigen P&C cyclus meetmomenten gedurende het boekjaar gecreëerd. De gemeenteraad ontvangt tweemaal per jaar een tussentijdse rapportage over de realisatie waarbij afwijkingen groter dan € 50.000,- worden toegelicht. 
De analyse op de begrotingsrechtmatigheid is opgenomen in de jaarrekening onder Begrotingsrechtmatigheid bij de Toelichting op het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening.

Voorwaardencriterium
Het voorwaardencriterium heeft voor de gemeente vooral betrekking op de naleving van de aanbestedingswetgeving en uitgaande subsidies. De interne controlewerkzaamheden op inkopen en aanbestedingen zijn primair gericht op het voldoen aan de Europese aanbestedingswetgeving. Enkel constateringen op het gebied van Europese aanbestedingswetgeving hebben een effect op het rechtmatigheidsoordeel.
Driemaal per jaar wordt een spendanalyse opgesteld over de inkooplasten van het jaar. De focus ligt hierbij op crediteuren met meerjarige lasten boven de Europese drempels waarbij geen Europese aanbesteding is doorlopen en op nieuwe crediteuren in 2023. De totale inkooplasten in 2023 die daarvoor beoordeeld zijn, bedragen circa € 16 miljoen. Dit is exclusief het sociaal domein, de analyse hiervan vindt separaat plaats.

Misbruik en oneigenlijk-gebruik criterium
Op basis van de risicoanalyse uit het ICF zijn op dit criterium de risico’s ingeschat binnen de processen burgerzaken, leerlingenvervoer, uitgaande subsidies en het sociaal domein. Er zijn binnen de Interne controle werkzaamheden gepland om de werking van de beheersmaatregelen van deze risico te testen.

Het college is van mening dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen binnen de daarvoor gestelde grens. In de onderstaande tabel zijn de onrechtmatigheden opgenomen, voor zover deze de door de raad vastgestelde rapportagegrens van € 50.000,- overstijgen.

Begrotingscriterium
Resterend saldo aan begrotingsonrechtmatigheden 73.000
Uit de tabel in het onderdeel Begrotingsrechtmatigheid bij de Toelichting op het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening blijkt het totaal aan overschrijdingen ten opzichte van de begroting na wijziging.
Voorwaardencriterium
Uit de interne controles is naar voren gekomen dat in een aantal gevallen niet aan het voorwaardencriterium is voldaan. Deze zijn hieronder opgenomen. 222.000
Lasten uit inkoopcontracten die niet in lijn met de Europese aanbestedingsregels tot stand zijn gekomen. Onrechtmatigheid De opdracht op het gebied van afvoeren en verwerken grond is niet Europees aanbesteed. Argument voor afwijking Deze opdracht had destijds Europees aanbesteed moeten worden. Het niet Europees aanbesteden is geen reden om een contract te beëindigen. Tussentijdse communicatie met de gemeenteraad Via de reacties van het college op de accountantsverslagen is de gemeenteraad geïnformeerd over deze onrechtmatigheid. Actie Zodra het juridisch mogelijk is, wordt deze opdracht opnieuw aanbesteed. In de tussentijd wordt het afvoeren en verwerken van gronden waar mogelijk betrokken bij het betreffende werk. 108.000
Lasten uit inkoopcontracten die niet in lijn met de Europese aanbestedingsregels tot stand zijn gekomen. Onrechtmatigheid Opdrachten op het gebied van juridisch en ruimtelijk advies zijn niet Europees aanbesteed. Argument voor afwijking Door verlenging van bestaande contracten is de drempel voor Europese aanbesteding overschreden. Tussentijdse communicatie met de gemeenteraad Is niet tussentijds (via tussentijdse rapportage) gecommuniceerd met de gemeenteraad. Actie De huidige opdrachten zijn tegen het licht gehouden en daar waar mogelijk beëindigd. Daarnaast loopt op dit moment een procedure om een vaste medewerker aan te trekken zodat inzet via de derde partij niet meer nodig is. 114.000
Misbruik & Oneigenlijk gebruik criterium
Uit de interne controles zijn geen bevindingen naar voren gekomen dat het M&O beleid niet is nageleefd. 0
Totaal onrechtmatigheden 295.000
Verantwoordingsgrens
Op grond van artikel 8, lid 2 van de Financiële verordening gemeente Geldrop-Mierlo 2023 is de verantwoordingsgrens. 1.219.000
Omdat het totaal aan onrechtmatigheden onder de verantwoordingsgrens blijft, kan geconcludeerd worden dat deze jaarrekening rechtmatig tot stand is gekomen.

Wet financiering decentrale overheden
Er zijn geen afwijkingen geconstateerd.

Gids Proportionaliteit
Tijdens de controle is geconstateerd dat de gids proportionaliteit niet altijd wordt nageleefd bij inkooptrajecten. Deze bevindingen worden teruggekoppeld om dit in de toekomst te voorkomen.

Actieplan MVI

Terug naar navigatie - Actieplan MVI

Vanaf 2013 heeft de gemeente beleid op maatschappelijk verantwoord inkopen. In april 2023 heeft het college het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen vastgesteld. In dit nieuwe actieplan is de insteek “MVOI wordt toegepast, tenzij”. Er wordt meer verantwoordelijkheid gelegd bij de medewerkers en hun managers om MVOI in alle relevante aanbestedingen mee te nemen. 2023 is gebruikt om deze werkwijze onder de aandacht te brengen bij de medewerkers en managers en om tools ter ondersteuning te maken en te implementeren, zoals een Handreiking MVOI en een monitoring tool. Daarnaast is ingezet op het helpen van medewerkers bij het concreet formuleren van MVOI, zoals in de vorm van eisen in inkopen en aanbestedingen. 

De ambitie is om in 2025 bij 75% van de aanbestedingen tenminste 2 MVOI thema’s toe te passen. Daarmee bedoelen we twee van de volgende thema’s: milieu, klimaat, circulair, ketenverantwoordelijkheid, diversiteit & inclusie, social return. Voor 2023 zijn de tussentijdse doelen:
•    Bij geselecteerde “BIZOB” trajecten nemen we MVOI mee: doel is behaald;
•    Bij geselecteerde werken nemen we MVOI mee: de geselecteerde werken van 2023 zijn doorgeschoven naar 2024;
•    Bij 1 aanbesteding nemen we diversiteit en inclusie mee: dit thema is in meerdere aanbestedingen opgenomen die in 2023 zijn voorbereid en waarvan de gunning in 2024 wordt verwacht.

In deze monitoring zijn 11 aanbestedingen opgenomen die in 2023 zijn gegund (waarvan 6 door BIZOB begeleide trajecten). De verwachting is dat deze monitoring niet compleet is met alle in 2023 gegunde aanbestedingen (groter dan € 5.000,- bij diensten en leveringen of groter dan € 100.000,- bij werken). 2023 was een aanloopjaar en in 2024 worden extra maatregelen genomen om de monitoring compleet te krijgen. Bij 55% van de aanbestedingen in de monitor zijn tenminste twee MVOI thema’s toegepast, bij 82% van de aanbestedingen tenminste 1 MVOI thema. De aanbestedingen waarbij geen MVOI is toegepast, zijn aanbestedingen op software gebied.

Aantal thema's toegepast - Aantal percelen

Thema's toegepast - Aantal percelen

Kengetallen

Terug naar navigatie - Kengetallen

Hieronder worden de formatie en het ziekteverzuim in 2023 weergeven. 

Formatie (excl. college B&W en griffie)

Afdeling Factor Peildatum 31-12-2023
Staf fte 5,00
Ruimte fte 92,45
Dienstverlening fte 57,98
Samenleving fte 75,87
Totale formatie fte 231,3

Ziekteverzuim (exclusief zwangerschapsverlof)

2023 2022
Verzuimpercentage 7,01 9,81
Gemiddelde duur (dagen) 19,11 23,15
Verzuimfrequentie 1,01 1,28
Ziekteverzuimpercentage in vergelijkbare gemeenteklasse t/m juni 2023: *bron: personeelsmonitor 6,3