Verbonden partijen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De paragraaf verbonden partijen moet inzicht geven in de relaties van de gemeente in rechtspersonen waarin bestuurlijke invloed wordt uitgeoefend én financiële belangen gemoeid zijn. Verbonden partijen zijn een manier om een bepaald beleidsvoornemen uit te voeren; het aangaan van verbonden partijen komt altijd voort uit het publiek belang.

Onder bestuurlijk belang wordt verstaan: zeggenschap, hetzij uit hoofde van vertegenwoordiging in het bestuur hetzij uit hoofde van stemrecht.
Onder financieel belang wordt verstaan: een aan de verbonden partij ter beschikking gesteld bedrag dat niet verhaalbaar is indien de verbonden partij failliet gaat onderscheidenlijk het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat indien de verbonden partij haar verplichting niet nakomt.
Ter voldoening aan het bepaalde in de artikelen 1, 5, 8, 9, 15, 26 en 36 van het BBV komen hierna de volgende verbonden partijen aan de orde:


Gemeenschappelijke regelingen:

  • Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven (MRE) te Eindhoven (voorheen SRE);
  • Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) te Eindhoven;
  • Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) te Eindhoven;
  • Gemeenschappelijke Regeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Brabant Zuidoost te Helmond;
  • Gemeenschappelijke Regeling Dienst Dommelvallei te Mierlo;
  • Gemeenschappelijke Regeling Senzer te Helmond;
  • Gemeenschappelijke Regeling Cure Afvalbeheer te Eindhoven;
  • Gemeenschappelijke Regeling PlusTeam te Geldrop.


Vennootschappen en coöperaties:

  • Naamloze Vennootschap Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) te Den Haag;
  • Besloten Vennootschap Breedband Regio Eindhoven;


Stichtingen en verenigingen:

  • Stichting Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost te Helmond;
  • Stichting Bureau Inkoop- en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB) te Oirschot;
  • Stichting Beheer en Uitvoering Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland te Rijen. 


Overig:

Alhoewel naar de aard geen verbonden partij, wordt hier ook de samenwerking in het stedelijk gebied Eindhoven (SGE) opgenomen. Reden is dat het belang dat aan deze samenwerking wordt gehecht groot is.
In deze paragraaf wordt elke verbonden partij uitgewerkt aan de hand van de volgende indeling:

  • Doel en openbaar belang van de verbonden partij;
  • Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij:
  • Uitgangspunten waarom en wanneer er gebruik wordt gemaakt van de verbonden partij;
  • Veranderingen en ontwikkelingen van de verbonden partij;
  • Risico’s: welke risico’s zijn er bij deelname;
  • Afbreukrisico van geen deelname: wat zijn de risico’s bij geen deelname;
  • Alternatieven voor geen deelname: welke alternatieven zijn er;
  • Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging: wie zijn er betrokken bij de samenwerking;
  • Frequentie van terugkoppeling naar de raad: frequentie van informatie terugkoppeling;
  • Financieel belang: welke kosten horen bij de samenwerking;
  • Vermogenspositie en resultaat boekjaar van de verbonden partij.


De volgende afkortingen zijn gebruikt in de uitwerking van de verbonden partijen:
DB: Dagelijks bestuur;
GR: Gemeenschappelijke regeling;
NV: Naamloze Vennootschap.

Gemeenschappelijke regelingen

Terug naar navigatie - Gemeenschappelijke regelingen

GR Metropoolregio Eindhoven (MRE) te Eindhoven

Doel en openbaar belang

De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant werken met elkaar samen aan bovenlokale opgaven op het vlak van Ruimte & Wonen, Mobiliteit, Economie, Transitie Landelijk Gebied en de Energietransitie. Dit is vanwege de onderlinge samenhang en om als regio samen te werken met andere netwerkpartners zoals de provincie Noord-Brabant, Brainport Development, waterschappen, etc.. Daarnaast is het RHCe een onderdeel binnen de MRE-organisatie. Hier hebben 20 gemeenten hun archieftaak belegd. Het takenpakket van de MRE-organisatie is vastgelegd in de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Deelname binnen de MRE-samenwerking is essentieel om bij te dragen aan de ontwikkelingen in de regio en om in het verlengde daarvan lokale opgaven binnen Geldrop-Mierlo te vervullen, bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit, de woningbouwopgave, bedrijventerreinen, etc.. Ook is via de MRE onze deelname binnen Brainport Eindhoven georganiseerd en daarmee onze invloed op de strategie die binnen Brainport wordt gehanteerd en de activiteiten die in dat kader plaatsvinden. Via de MRE-samenwerking en samenwerking binnen Brainport kunnen wij zo nu en dan ook aanspraak maken op subsidiegelden voor projecten binnen Geldrop-Mierlo.

 

Veranderingen en ontwikkelingen gemeentelijke samenwerking

Samenwerkingsakkoord 2023-2026 MRE

Op 1 maart 2023 is het Samenwerkingsakkoord 2023-2026 Metropoolregio Eindhoven vastgesteld door het Algemeen Bestuur MRE. Hierin staan de gezamenlijke ambities, opgaven, doelen en afspraken waar de 21 gemeenten in Zuidoost Brabant de komende jaren aan willen werken. Centraal in het akkoord staat hoe we de samenwerking continueren, hoe we niet alleen economische groei maar ook brede welvaart nastreven en hoe we dit de komende jaren gaan organiseren.

Aanpassingen MRE-organisatie

In de begroting 2024 MRE (vastgesteld door het Algemeen Bestuur MRE op 5 juli 2023) is een uitbreiding van de formatie van de MRE-organisatie opgenomen. Aanleiding is het oprichten van programmabureaus waarmee de MRE-organisatie niet meer alleen een procesrol vervult binnen de samenwerking, maar ook op inhoud voor coördinatie en uitvoering zorgt. In deze omslag is direct het optuigen van het nieuwe thema Ruimte & Wonen meegenomen. Door verschuivingen binnen de begroting heeft de formatie-uitbreiding en het toevoegen van een thema kostenneutraal plaatsgevonden. De verwachting is dat in 2024 een ophoging van de begroting aan de orde komt.

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling MRE 2024

In 2023 werd gewerkt aan de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling MRE. Dit is naar aanleiding van de aanpassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Er is een ontwerp-regeling uitgewerkt, waar de gemeenteraden al kennis van hebben kunnen nemen en al een reactie op hebben kunnen geven. Deze reacties zijn gebruikt om tot een definitieve regeling te komen, die in februari 2024 voorligt aan het Algemeen Bestuur MRE voor instemming. Het is vervolgens aan de colleges en gemeenteraden om de Gemeenschappelijke Regeling MRE 2024 voor 1 juli 2024 vast te stellen, zodat deze conform de wet per die datum in werking kan treden.

Gulbergen

Er is gewerkt aan een ontwikkelvisie en ontwikkelstrategie voor Landgoed Gulbergen. Deze liggen in februari 2024 voor aan het Algemeen Bestuur MRE. Hierin komen zowel de inhoud als de financiering van de gewenste ontwikkelingen aan de orde. De voorziening Gulbergen blijft vooralsnog in stand, omdat er nog geen zicht is op het overdragen van de nazorg voor de voormalige stortplaats aan de Provincie Noord-Brabant.

Betalen vergoeding aan Attero

Op 17 maart 2023 heeft de Hoge Raad in een definitief eindoordeel bepaald dat de Brabantse gemeenten alsnog een boete moeten betalen aan afvalverbrander Attero. De MRE-organisatie heeft deze boete betaald, waarna de gemeenten tot een verdeling van de kosten moesten komen. Op 25 oktober 2023 heeft het Algemeen Bestuur MRE ingestemd met een kostenverdeling op basis van tonnage. 

 

Veranderingen en ontwikkelingen Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe)

Geen ontvlechting uit MRE

Hoewel er eerder verkenningen zijn geweest naar het ontvlechten van het RHCe uit de MRE-organisatie, heeft een onderzoek in 2022 naar de organisatorische positionering van het RHCe tot een andere uitkomst geleid. Er is geoordeeld dat een ontvlechting weinig meerwaarde heeft en wel onzekerheden met zich meebrengt. Op 1 maart 2023 heeft het Algemeen Bestuur MRE besloten om de governance niet te veranderen.

Archieven gemeente Geldrop-Mierlo overgebracht naar RHCe

In mei 2023 is het bestuursarchief van voormalig gemeente Geldrop overgebracht naar het RHCe. In 2017 heeft de provincie ons toestemming verleend om dit op te schorten. De provincie is in kennis gesteld van de overbrenging en deze zaak is nu afgerond.

 

Risico's

In de begroting MRE 2023 waren de volgende belangrijkste risico's benoemd:

  • Ontoereikend doelvermogen voor overdracht eeuwigdurende nazorg naar provincie van de voormalige stortplaats Gulbergen
  • Risico's in het kader van subsidieverstrekking
  • Uitbreiding van het takenpakket van de MRE-organisatie zonder dat hier dekking tegenover staat.

Deze risico's hebben zich niet in 2023 gemanifesteerd. Ze blijven naar verwachting aanwezig in 2024.

Het risicomanagement verloopt volgens de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen MRE die op 4 juli 2018 door het Algemeen Bestuur MRE is vastgesteld. Hierin is ook bepaald welke risico's door de deelnemende gemeenten zelf worden gedragen. Jaarlijks worden bij het opstellen van de begroting en jaarrekening de risico’s opnieuw beoordeeld.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Veel gesprekken met de provincie, met het Rijk en met andere netwerkpartners lopen via de regio. Het is praktisch niet handig en bestuurlijk ongewenst om hier geen deelgenoot van te zijn. Bovendien: als we niet betrokken zijn bij het werken aan bovenlokale opgaven, leidt dat tot minder realisatiekracht binnen opgaven op lokaal niveau en mogelijk tot ongewenste impact van ontwikkelingen op Geldrop-Mierlo.

 

Alternatieven voor geen deelname

Naast de samenwerking in MRE-verband (op de schaal van 21 gemeenten) waren we in 2023 betrokken bij twee andere netwerksamenwerkingen:

  • Stedelijk Gebied Eindhoven (9 gemeenten): dit kan niet als vervanging dienen voor de samenwerking in MRE-verband, omdat deze samenwerking niet dezelfde positie heeft naar netwerkpartners en omdat op die schaalgrootte andere gedeelde opgaven zijn.
  • Midstad Brabant (voorheen M7) en de M50: deze resp. provinciale en landelijke netwerksamenwerkingen hebben een meerwaarde vanwege de vergelijkbaarheid van opgaven in middelgrote gemeenten. Ze versterken vooral de lobbypositie van Geldrop-Mierlo bij de provincie en het Rijk. Het kan echter niet als vervanging dienen voor de samenwerking in MRE-verband.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

In het Algemeen Bestuur MRE werd Geldrop-Mierlo vertegenwoordigd door burgemeester Van Bree. Plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur MRE was wethouder Van Gestel. In de portefeuillehoudersoverleggen was Geldrop-Mierlo als volgt vertegenwoordigd (conform de portefeuilles):

  • Ruimte & Wonen: wethouder G.J.A.H. van Gestel
  • Mobiliteit: wethouder J.A.T.M. van de Laar
  • Economie: wethouder F.J.M.C. Stravers
  • Transitie Landelijk Gebied: wethouder J.A.T.M. van de Laar
  • Energietransitie: wethouder F.J.M.C. Stravers 

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

De raad is op verschillende momenten betrokken geweest bij ontwikkelingen die binnen de MRE-samenwerking speelden in 2023, doordat hen om een zienswijze of reactie werd gevraagd. Daarnaast is op verschillende momenten een mededeling gedaan tijdens raadsvergadering. Ook is er raadsinformatie verstrekt vanuit de MRE-organisatie.

Het informeren en betrekken van de raad vindt ook plaats via de Raadstafel 21, waar twee vertegenwoordigers vanuit de raad van Geldrop-Mierlo aan deelnemen. De wijze van ophalen van input en terugkoppelen van informatie hiervoor is ter competentie van de raad.

 

Financieel belang

Hieronder is een opsplitsing van het totaalbedrag weergegeven via de deelproducten. 

Streekarchief (RHCe) € 169.794,-

Regionale opgaven € 159.016,-

Brainport development € 103.792,-

SRE Stimuleringsfonds € 142.572,-

Totaal € 575.174,-

 

Het voorlopig resultaat 2023 voor accountantscontrole bedraagt in totaal € 833.753,-, waarvan € 392.903,- voor onderdeel MRE en € 440.850,- voor onderdeel RHCe.

 

GR Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) te Eindhoven

 

Doel en openbaar belang

Het Rijk wil dat we overal in ons land op dezelfde wijze en beter dan voorheen vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaven zodat het aantal calamiteiten en milieudelicten afneemt.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

ODZOB heeft een relatie met de partners in de GR en andere opdrachtgevers die wordt gekenmerkt door bereikbaarheid, beschikbaarheid, snelheid en betrouwbaarheid waar het gaat om de levering van diensten en producten, de beantwoording van vragen en het voldoen aan verzoeken betreffende de fysieke leefomgeving. Bovendien moet de samenwerking op termijn ook financieel interessant zijn.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

ODZOB streeft er naar om in de toekomst voor alle deelnemers de brede taken in het kader van de Omgevingswet te gaan uitvoeren. De vereiste kwaliteitseisen in de toekomst zouden daartoe de noodzaak zijn. Een deel van de deelnemers ziet mogelijkheden in andere vormen van samenwerking om dit te bereiken.
Als gevolg van wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen moet de regeling met trekking tot de ODZOB ook aangepast worden. Deze procedure is inmiddels in gang gezet. 

 

Risico's

In het geval de omzet achterblijft bij de verwachtingen zijn alle deelnemers aan de GR daarvoor (financieel) verantwoordelijk.
Omdat het gemeentelijk werkprogramma slechts een klein onderdeel van het totaal uitvoeringsprogramma betreft is de invloed daardoor slechts beperkt.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Deelname voor wat betreft het basistakenpakket is wettelijk verplicht. Dit geldt niet voor de verzoektaken. ODZOB is er echter op ingericht om ook de uitvoering van verzoektaken voor haar rekening te nemen. Indien dit niet gebeurt is het financieel risico als gevolg daarvan voor de deelnemers van de GR.

 

Alternatieven voor geen deelname

Zoals gezegd is de deelname voor wat betreft het basis-takenpakket wettelijk verplicht. Voor wat betreft de uitvoering van verzoektaken zou ook de samenwerking in Dienst Dommelvallei soelaas kunnen bieden voor zover dit nodig mocht zijn.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Deelname door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant en de provincie Noord-Brabant.
Dagelijks bestuur: voorzitter: burgemeester J.C.J. van Bree.
Algemeen bestuur: voorzitter: burgemeester J.C.J. van Bree, plaatsvervangend lid: wethouder F.J.M.C. Stravers.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen. Inmiddels is op verzoek van de raad/raden een rekenkameronderzoek uitgevoerd met als doel het verbeteren van de democratische controle op de doeltreffendheid en doelmatigheid op deze op uitvoeringstaken gerichte Gemeenschappelijke Regeling. Hiervoor is een plan van aanpak “Samen aanpakken!” uitgewerkt. Ook is er een stuurgroep ingesteld om dit plan te gaan realiseren.


Financieel belang

Naast de individuele werkprogramma's is er nog sprake van een collectief takenpakket. Deze worden buiten het werkprogramma om afgerekend.

Collectieve taken € 68.052,-

Voorschotten werkprogramma basistaken € 247.633,-

Voorschotten werkprogramma verzoektaken € 144.918,-

Eindafrekening werkprogramma € 57.025,-

Opdrachten buiten werkprogramma € 4.319,-

Tariefcorrectie 2023 € 13.955,-

Totaal: € 535.902,-

 

GR Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO)

 

Doel en openbaar belang

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) behartigt de belangen van de gemeenten in het samenwerkingsgebied op de terreinen van: brandweerzorg, geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio, rampenbestrijding en crisisbeheersing en de gemeenschappelijke meldkamer, door:

  • Adequaat te reageren op spoedeisende hulpvragen van burgers, instellingen en bedrijven;
  • Het organiseren en coördineren van geneeskundige hulpverlening in de regio;
  • Het voorkomen en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar en/of ongevallen bij brand en alles wat hiermee verband houdt, inclusief de coördinatie van de werkzaamheden op dit gebied;
  • Het organiseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Omdat veiligheidsrisico’s zich niet houden aan gemeentegrenzen én omdat veiligheid een complexe zaak is, is in de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) bepaald dat de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant de verantwoordelijkheid voor veiligheid onderbrengen bij VRBZO. Hierdoor werken de gemeenten op regionale schaal aan een veilige leefomgeving voor mensen die er wonen en verblijven, professionele hulp verlenen als het nodig is, waarborgen creëren voor fysieke veiligheid en voorbereidingen treffen voor rampenbestrijding en crisisbeheersing.
 


Veranderingen en ontwikkelingen

Oorlog in Oekraïne: Gedurende het hele jaar 2023 had de veiligheidsregio een coördinerende rol in de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Vanuit een zogenaamde hublocatie in Eindhoven plaatsen Makelaars de vluchtelingen op de diverse opvanglocaties in de regio; gemeenten zijn verantwoordelijk voor de exploitatie. 

Regionaal Crisisplan: in 2023 is het geactualiseerde Regionaal Crisisplan 2024-2028 vastgesteld. Leerpunten uit de evaluaties van de coronacrisis, de opvangcrisis én de evaluatie van de Wet veiligheidsregio's zijn hierin meegenomen. Door intensieve samenwerking is het crisisplan volledig afgestemd met en gelijk aan het plan van Veiligheidsregio Brabant Noord.

Ook is een Zorgrisicoprofiel Brabant-Zuidoost vastgesteld waarin wordt aangegeven welke incidenttypen relevant zijn voor de (niet)acute en publieke geneeskundige zorg. Per incidenttype worden de risico’s die de continuïteit binnen de zorgketen onder druk kunnen zetten of ernstig kunnen begrenzen beschreven. Het zorgrisicoprofiel biedt de GHOR en de zorginstellingen de kans om samen gerichte plannen te maken voor de belangrijkste risico’s, zodat de kans dat de genoemde incidenttypes zich voordoen zo klein mogelijk is. En, mocht er toch iets gebeuren, de impact zo veel mogelijk beperkt wordt.

Voor de optimalisering van het aandeel Bevolkingszorg (gemeentelijke kolom) binnen de crisisbeheersing zijn de samenwerkingsafspraken tussen de 21 gemeenten geactualiseerd in vorm gegeven in een convenant. Aan het convenant is een uniform kwaliteitsniveau toegevoegd, met onder andere kaders voor bereikbaarheid en vakbekwaamheid. 

Ten slotte is in 2023 is de aanpassing van de Gemeenschappelijke Regeling VRBZO in procedure gebracht. De vaststelling van regeling is nagenoeg afgerond. 

 

Risico's

Eind 2019 is de beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen 2020 - 2023 vastgesteld. De risico's van de organisatie zijn in de beleidsnota gebundeld tot drie onderwerpen waaraan een risicobedrag voor het weerstandsvermogen is gekoppeld:
risico's in algemene bedrijfsvoering € 500.000 - € 1.000.000
risico's model brandweerzorg € 500.000 - € 1.000.000
risico grootschalige ramp/crisis € 500.000 - € 1.000.000
totaal benodigd weerstandsvermogen € 1.500.000 - € 3.000.000
Het is niet reëel dat bovengenoemde risico’s zich gelijktijdig voordoen. Tevens is de impact van een ernstig incident en de majeure wijzigingen in model brandweerzorg (nog) lastig te kwantificeren. Daarom houdt VRBZO rekening met een totaal risicobedrag van € 2,0 miljoen.
Het weerstandsvermogen bedraagt € 2,0 miljoen en hoeft derhalve niet te worden aangepast.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Deelname is een wettelijke plicht (Wgr, Wvr). 

 

Alternatieven voor geen deelname
Geen alternatieven. 

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging
Deelname door 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant.
Algemeen bestuur: lid: burgemeester J.C.J. van Bree. 

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, jaarrekening) en halfjaarlijks (1e en 2e samenvatting van de bestuursrapportage); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen over beleid en strategische keuzes binnen de Veiligheidsregio. 

 

Financieel belang
Algemene bijdrage € 2.089.263,-

 

GR Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Brabant Zuidoost te Helmond

 

Doel en openbaar belang

In stand houden van de GGD om daarmee de gezondheid van de bevolking en preventie van ziekten te bevorderen, alsmede snelle interventies op het gebied van gezondheid te verzorgen. Gemeenschappelijke behartiging van de belangen van de deelnemende gemeenten en uitvoering van de wettelijke gemeentelijke taken op het gebied van de (openbare) gezondheid(szorg). Financiering op basis van bijdrage deelnemende gemeenten, bijdragen ziektekostenverzekeraars, ambulancehulpverlening en bijdragen particulieren.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

De gemeente kan profiteren van de professionele kennis en voorzieningen welke de GGD bezit en door de gemeente niet zelfstandig in stand gehouden kunnen worden. Tevens wordt door de samenwerking met de regiogemeenten een schaalgrootte bereikt die een efficiënte en effectieve aanpak mogelijk maakt tegen zo laag mogelijke kosten. Een positieve bijdrage aan de gezondheid van de inwoners van onze gemeente en uitvoering van tal van wettelijke taken.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

Bestuursopdracht:
Evaluatie en afronding was dit jaar een belangrijke ontwikkeling. 

Overig

  • Covid-19 bestrijding (testen, vaccineren, informeren).
  • HPV vaccinatiecampagne voor 18-26 jarigen.
  • Voorbereiding op de implementatie van de Omgevingswet.
  • Ondersteuning van onze gemeenten bij de regionale en lokale planvorming in het kader van GALA en IZA.
  • Uitbreiding van contracttaken zoals Wvggz-taken en de Wijk GGD’er.
  • Vernieuwing van de Jeugdgezondheidszorg (gestart met het vernieuwings-programma Generatie Gezond).
  • Opstellen van een nieuw regionaal spreidingsplan voor de ambulanceposten.
  • Implementatie van intelligente software voor planning en spreiding van ambulances.
  • Verbetering van de informatieveiligheid en de informatiehuishouding (archiefbeheer).
  • Intensivering van de samenwerking met GGD Hart voor Brabant bij Forensische Geneeskunde (invulling van de centrumfunctie die de GGD BZO heeft voor de regio Oost-Brabant).
  • Tekorten op de arbeidsmarkt van verpleegkundigen en artsen i.c.m. een personeelsverloop van 10% (extra inzet op werving en aantrekkelijk werkgeverschap).
  • Implementatie van het Lean gedachtengoed (continu verbeteren).
  • Implementeren van zelforganisatie.


Risico's

  • Als belangrijkste risico's worden gezien:
  • Stijging van de kosten:
    • dat de loon- en materiële kosten sneller stijgen dan de in de begroting opgenomen indexering van de gemeentelijke bijdrage voor het gezamenlijke takenpakket en/of het NZA-budget voor ambulancezorg, en dat deze niet in de daaropvolgende jaren wordt rechtgetrokken;
    • dat door fusie, reorganisatie, conflicten etc. er wachtgelden/frictiekosten dienen te worden uitbetaald die niet door gemeenten, derden of de lopende exploitatie worden gedekt;
    • dat als gevolg van (belasting)wet- en regelgeving de kosten meer dan gemiddeld stijgen en/of tot een naheffing leiden;
    • door toenemende arbeidsmarktkrapte.
  • Extra kosten door verandering taakuitvoering: dat er (door externe ontwikkelingen) een wijzing in de taakinhoud optreedt waardoor er tijdelijk
    meerkosten ontstaan;
  • Onvoldoende budget: dat om de paraatheid van de Ambulancezorg te handhaven er, bv vanwege een hoog ziekteverzuim of een groot personeelsverloop, te weinig budget is om de vervangingskosten te dekken. Daarnaast bestaat m.b.t. ambulancezorg een algemeen exploitatierisico op de omvangrijke materiële kosten;
  • Uitvoering van noodzakelijke activiteiten zonder financiering:
    • dat door een ramp bij PG veel extra inzet nodig is en/of waardoor het reguliere werk in gevaar komt.;
    • dat verplichte landelijke wet- en regelgeving bij PG leidt tot activiteiten waarvan de kosten nog niet zijn opgenomen in de begroting;
  • Extra kosten door organisatieverandering: dat, wanneer de aanwijzing voor ambulancevervoer niet meer aan de GGD wordt toegekend, een deel van centrale overhead niet meer wordt gedekt;
  • Extra kosten door afname van markttaken: het risico dat door marktomstandigheden er tijdelijk ongedekte kosten blijven bij de contracttaken voor het rijk en derden;
  • Beveiliging en (onder-)verzekering: dat toegewezen schadeclaims niet volledig worden afgedekt door de afgesloten verzekeringen;
  • Het risico dat zich ICT-beveiligingsproblemen voordoen;
  • Verbonden Partijen: dat bij liquidatie van een der verbonden partijen er claims aan de GGD zullen zijn;
  • Dat er zich nog overige (personele) tegenvallers zullen voordoen waarmee nog geen rekening is gehouden.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Geen behartiging van onze belangen op dit gebied en niet kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen waaronder het in stand houden van een GGD.

 

Alternatieven voor geen deelname

Het zoeken naar andere instanties die uitvoering kunnen geven aan onze wettelijke taken op het gebied van openbare gezondheidszorg. Volledig afzien van geen deelname is geen reële optie i.v.m. de in de Wet Publieke Gezondheid opgenomen eis dat de gemeente een GGD in stand moet houden.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Deelname aan het Algemeen Bestuur en commissies door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Algemeen bestuur en financiële commissie: lid: wethouder P.J. Looijmans.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Jaarlijks structureel naar de raad voor begroting / jaarrekening ; daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.

 

Financieel belang

Gemeentelijke bijdrage € 1.573.447,-
Prenataal huisbezoek vanaf 1-7-2022 € 6.732,-
Contracttaken Maatwerk 0-4 jaar € 44.089,-
Extra inzet maatwerk Jeugdgezondheidszorg 2023 € 29.032,-
Afrekening 2023 JGZ 0-4 jaar € 1.839,-
Afrekening Maatwerkproducten 2022 € 5.012,-

Totaal € 1.660.151,-

 

GR Dienst Dommelvallei te Mierlo

 

Doel en openbaar belang

Dienst Dommelvallei is het samenwerkingsverband van de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel. In deze dienst zijn de bedrijfsvoeringstaken financiën, belastingen, personeel & organisatie, informatievoorziening en planning en control voor de drie gemeenten ondergebracht. Daarnaast hebben de gemeenten Son en Breugel en Nuenen taken met betrekking tot werk en inkomen, WMO, Jeugdwet en dienstverlening in Dienst Dommelvallei ondergebracht.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Bij de vorming van Dienst Dommelvallei is aangegeven dat de dienst moet leiden tot: meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid, minder kosten en goed werkgeverschap.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

Er is gewerkt aan een nieuw bedrijfsplan dat medio 2024 gereed zal zijn. De overdacht van de belastingtaken van de dienst naar de Belastingsamenwerking Oost-Brabant is voorbereid en gerealiseerd. Naast uitbesteding van de belastingtaken is een traject in gang gezet om de bestuurlijke drukte en aansturing van de dienst te stroomlijnen. Daartoe volgt in 2024 een voorstel voor het algemeen bestuur van de dienst.

 

Risico's

Te hoge verwachtingen en te snel resultaat willen zien. Daarbij zal een balans gezocht moeten worden tussen enerzijds dienstverlening aan de individuele deelnemers en efficiency en kwaliteit van het totaal anderzijds.
Eventuele tekorten dienen bijbetaald te worden door de deelnemende gemeenten. 

 

Afbreukrisico van geen deelname

Bij geen deelname kunnen geen voordelen van de samenwerking behaald worden.

 

Alternatieven voor geen deelname

De werkzaamheden weer zelf als gemeente oppakken of in andere verbanden samenwerkingsmogelijkheden gaan zoeken.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel.

Het Algemeen Bestuur (AB) bestaat uit drie leden per college van de deelnemers. Voor onze gemeente zijn dat de burgemeester J.C.J. van Bree en de wethouders G.J.A.H. van Gestel en J.A.T.M. van de Laar. Het Dagelijks Bestuur (DB) bestaat, inclusief de voorzitter, uit een collegelid uit het AB per deelnemer en de gemeentesecretarissen van de deelnemers. Voor onze gemeente zijn dat burgemeester J.C.J. van Bree en gemeentesecretaris N. Scheltens.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, jaarrekening); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.

 

Financieel belang

Gemeentelijke bijdrage € 8.216.308,-

Bijdrage conform 1e begrotingswijziging € 765.939,-

Bijdrage conform 2e begrotingswijziging € 420.056,-

Totaal € 9.402.303,-

De bedragen zijn met de kostprijsverhogende BTW verhoogd. Dit omdat Dienst Dommelvallei verplicht is om vanaf 2019 inclusief BTW te factureren.

 

GR Senzer te Helmond

 

Doel en openbaar belang

Senzer voert de Participatiewet uit voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. De gemeente Geldrop-Mierlo maakt deel uit van deze arbeidsmarktregio. Ook de dienstverlening aan de Wsw-ers die voorheen in dienst waren van de Atlantgroep valt hieronder.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Wij verwachten dat Senzer passende arrangementen levert voor de doelgroep van de Participatiewet. Hierbij is een budgettair neutrale uitvoering het uitgangspunt. De beschikbare Buigmiddelen en Participatie-middelen van de gemeente Geldrop-Mierlo worden hier zo veel mogelijk benut. Hierbij merken wij op dat een deel van de Participatie-middelen beschikbaar is voor lokale projecten. Het verwacht resultaat is dat er uitstroom vanuit de bijstand wordt gerealiseerd en dat de Participatiewet rechtmatig en doelmatig wordt uitgevoerd binnen de daarvoor beschikbare budgetten.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

Met ingang van 1-1-2016 is de gemeente Geldrop-Mierlo toegetreden tot de GR Werkbedrijf Atlant-De Peel. Dit Werkbedrijf is een fusie van De Atlantgroep en het Werkplein in Helmond. De naam van de gemeenschappelijke regeling is per 1 oktober 2016 veranderd in Senzer. Het functioneren van Senzer is in 2019 geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie is samen met de komst van de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) aanleiding geweest om de GR Senzer te actualiseren. Dit proces heeft in de jaren 2021-2022 plaatsgevonden, hetgeen per 01-01-2023 resulteert in een geactualiseerde GR Senzer en bijbehorende financiële afspraken

 

Risico's

Binnen de GR is afgesproken dat de samenwerkende gemeenten de te ontvangen BUIG– en participatiemiddelen aan Senzer beschikbaar stellen. Om te voorkomen dat er verliezen ontstaan is ons beleid er op gericht de dienstverlening van Senzer te beperken tot de bestaande financiële kaders. Wij zijn als deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling volledig risicodrager voor eventuele tekorten van Senzer. Senzer beschikt over een beperkt eigen risicoreserve.

In 2019 zijn we een contract aangegaan met Senzer en Ergon voor het onderhoud van de openbare ruimte in Geldrop-Mierlo. Senzer heeft daarbij 2 wijken aangenomen, te weten wijk 1 Mierlo en wijk 2 Braakhuizen/Coevering. Hierbij is de afspraak gemaakt een overeenkomst aan te gaan met Senzer en Ergon voor een periode van 4 jaar met de optie om 3 x 2 jaar te verlengen. Ergon houdt zich hierbij netjes aan de gemaakte afspraken. Bij Senzer merken we echter dat er sinds 2022 scheurtjes ontstaan in de relatie. Men houdt zich niet meer aangemaakte afspraken en dit is terug te zien in de wijken. Deze zijn namelijk niet meer op het afgesproken beeld. Dit heeft geresulteerd in het feit dat we sinds 2022 de opgelegde boetes ook inhouden op de inschrijfstaat bij Senzer. In 2023 is het verergerd en heeft de gemeente, om alles op beeld te houden, zelf een extra aannemer in de wijken 1 & 2 ingezet om er zo voor te zorgen dat Senzer weer op beeld kwam en dit ook voort kon zetten. In het najaar van 2023 heeft Senzer aangegeven dat, door de terugloop van personeel, ze nog maar 1 wijk konden onderhouden en dus hun contract niet uit konden dienen (1e verlenging van het contract). Doordat we dit zo laat te horen kregen hebben we snel moeten schakelen om samen met Ergon een aannemer te zoeken die in 2024 het onderhoud van wijk 2 op zich zou kunnen gaan nemen. Dit is echter een reguliere aannemer geworden waardoor de prijs voor het onderhoud een stuk duurder is uitgevallen. De genoemde voorvallen zijn voor ons reden dit te melden als risico in de bedrijfsvoering voor de laatste 2 verlengingen. We kunnen ons voorstellen dat men op termijn ook wijk 1 nog terug gaat geven door de terugloop van personeel.

 

Afbreukrisico van geen deelname

N.v.t.

 

Alternatieven voor geen deelname

N.v.t.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Senzer is een gemeenschappelijke regeling waarin de gemeenten Helmond, Asten, Someren, Deurne, Laarbeek, Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo participeren.

Dagelijks Bestuur: wethouder P.J. Looijmans. Algemeen Bestuur: wethouder F.J.M.C. Stravers

 


Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Jaarlijks zullen het ondernemingsplan en de jaarcijfers aan de raad worden voorgelegd. Tevens worden maandelijks factsheets met actuele cijfers naar de raad gestuurd.

 

Financieel Belang

Gemeentelijke bijdrage € 15.459.341,-.

GR Cure Afvalbeheer te Eindhoven

 

Doel en openbaar belang

Het zo efficiënt mogelijk inzamelen en vermarkten van huishoudelijke afvalstoffen.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Optimale verhouding tussen geleverde dienstverlening en de tarieven die onze burgers betalen. Via zittingen in het bestuur optimaal invloed kunnen uitoefenen op de dienstverlening en transparantie van de kosten.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

De gemeenten Eindhoven, Valkenswaard, Geldrop-Mierlo, Den Bosch, Meijerijstad, Oss, en op de achtergrond ook Helmond, hebben in 2020 de handen ineengeslagen om nascheiding in te zetten om zo, met de combinatie van bron- en nascheiding, een zo hoog mogelijk scheidingsresultaat te behalen. Als start is gekozen om een marktconsultatie te initiëren om te zien of deze groep gemeenten voldoende na te scheiden materiaal heeft om partijen te interesseren in het realiseren van nascheidingscapaciteit. Dit bleek lastig. Daarom is Midwaste gevraagd om deze lobby voor ons te doen. Inmiddels tonen twee overheidspartijen interesse om in gezamenlijkheid met Cure het aangeboden afval na te scheiden. De verwachting is dat er in het 1e kwartaal van 2024 een definitieve businesscase kan worden opgesteld die verder het besluitvormingsproces in kan.

 

Risico's

De visie op de samenwerking hoeft niet altijd bij alle drie de deelnemers hetzelfde te zijn. Financieel risico ligt bij de gemeenten (kostprijs constructie). 

 

Afbreukrisico van geen deelname

Wanneer we samenwerken met een andere afval inzamelaar kunnen we minder invloed uitoefenen op de dagelijkse bedrijfsvoering en zijn we minder flexibel. Zelfstandige uittreding betekent dat de andere deelnemers schadeloos gesteld moeten worden.

 

Alternatieven voor geen deelname

Overstappen op een andere Gemeenschappelijke Regeling of andere overheidsgedomineerde instelling die het volledige afvalbeheer verzorgt.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

In Cure participeren de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard.

Algemeen bestuur: lid: wethouder F.J.M.C. Stravers en wethouder G.J.A.H. van Gestel.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

De raad wordt geïnformeerd wanneer er veranderingen plaatsvinden in het takenpakket. De begroting van Cure wordt jaarlijks aan de raad voorgelegd.

 

Financieel belang

Kosten: € 3.565.000,-
Positief resultaat 2023: € 20.900,-.

GR PlusTeam te Geldrop

 

Doel en openbaar belang

Ter behartiging van de sturing en beheersing van ondersteunende processen en van uitvoeringstaken in het kader van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015).

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Per 1 januari 2015 is de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) inwerking getreden. De gemeenten zijn daarmee verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en uitgebreidere verantwoordelijkheden met betrekking tot ondersteuning en begeleiding in het kader van de Wmo en Veiligheid. Het PlusTeam richt zich op de ondersteuning en begeleiding van multi-problem huishoudens. Met het PlusTeam is het doel om de zelfredzaamheid en zelfregie van kwetsbare burgers te verbeteren. Daarnaast wordt een veilig en positief opvoed- en opgroeiklimaat voor de jeugdigen van de gemeente gecreëerd. 

 

Veranderingen en ontwikkelingen

2023 was een bewogen jaar. Het PlusTeam staat onder druk om de gevraagde kwaliteit en continuïteit van de ondersteuning aan inwoners en gezinnen te kunnen garanderen. Het PlusTeam merkt de gevolgen van lange wachtlijsten in de Jeugdzorg en GGZ en zeer forse personeelstekorten in de Jeugdbescherming. Dit tezamen met een te hoog ziekteverzuim zorgt voor stagnatie van processen van inwoners en neemt de ernst van de problematiek toe. Voor het inlopen van wachtlijsten en wachttijden is extra formatie beschikbaar gesteld. Hiernaast heeft het PlusTeam in 2023 te maken gehad met extra personeelslasten op managementniveau. Van de vorige directeur is begin 2023 afscheid genomen en de adjunct-directeur is voor langere tijd uitgevallen. Beide functies zijn tot eind 2023 via inhuur ingevuld. Eind 2023 is een begin gemaakt om de opgelopen ontwikkelachterstand in te lopen en de basis op orde te krijgen. Hiertoe is een plan van aanpak “Bouwen aan een stabiele organisatie GR PlusTeam 2024 en verder” opgesteld. 

 

Risico's

De totale Rijksbijdrage is een open eind financiering. De GR PlusTeam wordt daaruit betaald. Als er heel veel vragen komen, zal het PlusTeam overvraagd worden en zal er (tijdelijk) meer inzet ingekocht moeten worden bij andere aanbieders.

 

Afbreukrisico van geen deelname

De kosten van zorg aan multi-probleem gezinnen zullen duurder zijn als deze opdracht bij derden wordt neergelegd.

 

Alternatieven voor geen deelname

De inkoop zal dan bij andere aanbieders ingekocht moeten worden of vanuit detachering zal inzet georganiseerd moeten worden.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Deelname van de gemeente Waalre en de gemeente Geldrop-Mierlo.

 

Naam  Functie  Algemeen Bestuur Dagelijks Bestuur  
M.J. Sanders-de Jonge Wethouder X X  
K. Vortman Wethouder X X  
P. Looijmans Wethouder X    
S. v.d. Goor-Gelens Wethouder X    

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Jaarlijks wat betreft begroting en jaarrekening. Incidenteel op vraag van de gemeenteraad of het college.

 

Financieel belang

Uiteindelijk is de gemeentelijke bijdrage in 2023 uitgekomen op € 1.989.761,-. Het PlusTeam heeft over het boekjaar 2023 een negatief resultaat geboekt van € 72.219,-. Voor dit negatieve resultaat is geen aanvullende bijdrage bij de gemeente gevraagd. Dit is door het PlusTeam zelf opgevangen door dit ten laste te brengen van het resultaat boekjaar 2022 (€ 204.434,-). Van dit bedrag dat ingezet kon worden voor de doorontwikkeling PlusTeam resteert nu nog € 29.998,-.

Vennootschappen en coöperaties

Terug naar navigatie - Vennootschappen en coöperaties

NV Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag

 

Doel en openbaar belang

De BNG Bank is de bank van en voor (decentrale) overheden en instellingen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur. De BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. De BNG Bank stelt de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Het betalingsverkeer van de BNG Bank richt zich specifiek op zakelijke klanten in de publieke sector. De BNG Bank biedt een volledig pallet aan zakelijke producten. Digitaal, efficiënt en veiligheid staan hierbij centraal.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

Over het verslagjaar 2023 heeft de BNG een nettowinst gerealiseerd van € 254 miljoen. Dat is € 46 miljoen minder dan de nettowinst die een jaar eerder werd geboekt (in 2022 € 300 miljoen). Er wordt voorgesteld om € 120 miljoen aan dividend uit te keren (€ 2,16 per aandeel).

 

Risico's

De BNG Bank is na de Staat een van de grootste emittenten van Nederland. Het door de bank uitgegeven schuldpapier heeft een credit rating AAA van Moody’s, en AA+ van Standard & Poor’s en AA+ van Fitch. Door deze topratings kan de BNG Bank tegen lage prijzen geld aantrekken op de geld- en kapitaalmarkt. Hierdoor kan de bank hun klanten lage tarieven bieden.

 

Afbreukrisico van geen deelname

N.v.t.

 

Alternatieven voor geen deelname

N.v.t.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Deelname door de aandeelhouders. Dit zijn uitsluitend overheden.

Als aandeelhouder: wethouder J.A.T.M. van de Laar.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.

 

Financieel belang

In principe wordt het dividend jaarlijks uitgekeerd en heeft het dividend betrekking op het voorafgaande boekjaar. De dividenduitkering is afhankelijk van de resultaten. De BNG streeft niet naar een maximaal, maar naar een redelijk rendement op het eigen vermogen. 
De Staat is houder van de helft van de aandelen van de BNG. De andere helft is in handen van gemeenten, provincies en een hoogheemraadschap.

De gemeente Geldrop-Mierlo bezit 30.186 aandelen à € 2,50 zijnde in totaal € 75.465,-.

Over het verslagjaar 2022 heeft de BNG een nettowinst gerealiseerd van € 300 miljoen. Er is voor € 139 miljoen aan dividend uitgekeerd. Er is per aandeel € 2,50 (in totaal € 75.465,-) ontvangen.

BV Breedband Regio Eindhoven te Eindhoven

 

Doel en openbaar belang

Het verwerven, exploiteren, doen beheren en het beschikbaar stellen van een glasvezelinfrastructuur in de regio Eindhoven voor bedrijven, organisaties en instellingen voor hun eigen gebruik of het beschikbaar stellen van capaciteit aan derden voor niet commerciële doeleinden.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

De aanleg van een glasvezelinfrastructuur draagt bij aan de "verglazing" van Geldrop-Mierlo, waardoor communicatie en uitwisseling van gegevens via de digitale snelweg sneller en eenvoudiger wordt.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

N.v.t.

 

Risico's

Het betreft een besloten vennootschap. De financiële positie is solide. Risico's zijn beperkt o.a. omdat de BV geen personeel in dienst heeft en onze gemeente voor nog geen half procent participeert in het maatschappelijk kapitaal. De werkzaamheden kunnen ook door commerciële, concurrerende partijen worden uitgevoerd, waardoor er altijd een risico blijft bestaan.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Gelet op de hoogte van de participatie is het afbreukrisico bij geen deelname gering.

 

Alternatieven voor geen deelname

N.v.t.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Via de algemene vergadering van aandeelhouders.

Wethouder J.A.T.M. van de Laar woont namens de gemeente Geldrop-Mierlo de algemene vergadering van aandeelhouders bij.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Jaarlijks bij de begroting en jaarrekening.

 

Financieel belang

Het dividend wordt zeer incidenteel uitgekeerd, in 2023 € 0,-.

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft 95.000 aandelen van € 1,- per stuk.

 

Stichtingen en verenigingen

Terug naar navigatie - Stichtingen en verenigingen

Stichting Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost te Helmond

 

Doel en openbaar belang

Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, (justitiële) overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het doel is de verbetering van veiligheid en leefbaarheid in de 21 gemeenten in Brabant Zuidoost. Het is van belang om onderscheid te maken tussen het zorg- en veiligheidshuis als professionele netwerkorganisatie en het zorg- en veiligheidshuis als facilitator voor ketenpartners. Het landelijk kader richt zich specifiek op het zorg- en veiligheidshuis als netwerkorganisatie van verschillende partners in de zorg-, de strafrechtketen en gemeenten, gericht op een ketenoverstijgende persoons-, systeem- en gebiedsgerichte aanpak van, of advisering rondom, complexe problematiek. In de rol van facilitator biedt de netwerkorganisatie aan ketenpartners de mogelijkheid om werkplekken te huren in een kantoor. Het zorg- en veiligheidshuis Brabant-Zuidoost is in de kern een smalle organisatie. Haar professionaliteit ligt op het gebied van procesregie, advisering en informatievoorziening.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

De kracht van het zorg- en veiligheidshuis is een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties om problemen op het gebied van veiligheid beter aan te pakken. Daarbij behouden alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden. Problemen worden in een mix van preventie, repressie en zorg aangepakt. Via de Casus-Op-Maat (COM)-aanpak wordt geprobeerd (potentieel) grote veiligheidsrisico’s klein of beheersbaar te maken door met betrokken partners samen te werken op het snijvlak van zorg en veiligheid bij complexe problemen. 

 

Veranderingen en ontwikkelingen

In 2016 is de rechtsvorm van het Zorg- en Veiligheidshuis gewijzigd en is de Stichting Beheer en Exploitatie Veiligheidshuis Brabant Zuidoost opgericht. Vanaf begin 2018 is de naam gewijzigd in Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost. In de afgelopen jaren is er voor een aantal specifieke doelgroepen de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) gestart. Hierbij kan voor ondersteuning en advies van een aantal relevante ketenpartners gebruik worden gemaakt voor expertise en ervaring m.b.t. deze specifieke doelgroepen. Inmiddels bestaan de volgende PGA’s: PGA voor personen met onbegrepen gedrag, PGA huiselijk geweld / MDA ++, PGA jeugd en PGA radicalisering. 

 

Risico's

Alle 21 gemeenten uit de regio nemen deel aan de Stichting en dragen daaraan bij.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Er kan dan geen gebruik worden gemaakt van de voordelen die het zorg- en veiligheidshuis kan bieden, zoals informatie, expertise en menskracht. Bepaalde organisaties hebben ook aangegeven geen capaciteit te hebben om deel te nemen aan overlegstructuren in alle afzonderlijke gemeenten.

 

Alternatieven voor geen deelname

De gemeente moet dan zelf meer regelen en kan geen beroep meer doen op inbreng van bepaalde maatschappelijke instanties en strafrechtpartners.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Deelname door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Samenwerking met politie, maatschappelijke en justitiële organisaties.

Alle gemeenten vaardigen een wethouder zorg of een burgemeester af als lid van het Algemeen Bestuur. Het Algemeen Bestuur kiest uit hun midden – per basisteam – een wethouder zorg en een burgemeester als lid van het Dagelijks Bestuur. Vanaf 2024 worden de gemeenten die behoren tot het basisteam Dommelstroom vertegenwoordigd in het Dagelijks Bestuur door burgemeester Otters (Son en Breugel) en wethouder P.J. Looijmans namens de gemeenten die behoren tot het basisteam Dommelstroom.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.

 

Financieel belang

Gemeentelijke bijdrage € 13.147,-.

Stichting Bureau Inkoop- en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB) te Oirschot

 

Doel en openbaar belang

Bizob zet zich in voor ruim 35 gemeenten en publieke organisaties als strategisch partner voor inkoop en aanbestedingen. In nauwe samenwerking met de gemeente Geldrop-Mierlo regelt Bizob inkoop, aanbestedingen, contractmanagement en contractbeheer voor het sociaal domein, openbare ruimte, bedrijfsvoering en ICT. Het doel is het behalen van voordeel voor alle bij Bizob aangesloten organisaties. De inkoopsamenwerking gaat verder dan het bundelen van inkoopvolumes. Door samenwerking wordt kennis opgebouwd van producten, markten en bedrijven, waardoor transactiekosten en inkooprisico’s verminderen en de professionaliteit van de inkoopfunctie toeneemt.

Door strategische inkoop dragen we bij aan de realisatie van de beleidsdoelstellingen van onze aangesloten organisaties.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

De Aanbestedingswet 2012 (Aw 2012) laat voldoende ruimte over om eigen beleid te voeren op het gebied van inkopen en aanbesteden. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid waarborgt de naleving van wet- en regelgeving, een doelmatige inkoop en bestuurlijke integriteit. Het inkoopbeleid gaat uit van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur: openheid, objectiviteit en zorgvuldigheid. Door gebruik te maken van objectieve voorwaarden, kunnen gemeenten de keuze voor een leverancier verantwoorden. Deze helderheid biedt ook voordelen voor ondernemers, die weten waar ze aan toe zijn.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

Jubileum In 2023 vierde Bizob het 20-jarig bestaan. Wat begon als een initiatief van 10 gemeenten, is uitgegroeid tot een krachtige alliantie van meer dan 35 publieke organisaties. De gezamenlijke aanpak heeft geleid tot winst op alle vlakken. Het bundelen van inkoopvolumes was slechts het begin; we hebben expertise gedeeld en kennis opgebouwd over producten, markten en bedrijven. Het resultaat van deze synergie is duidelijk zichtbaar: lagere kosten, verminderde risico’s, verhoogde kwaliteit en betere voorwaarden voor al onze deelnemende organisaties. De groei van Bizob is niet alleen in omvang, maar ook in invloed. We zijn stevig verankerd in het regionale, nationale en zelfs Europese landschap, met sterke vertegenwoordiging bij de Europese Commissie, VNG, het ministerie van Economische Zaken, NEVI, Bouwend Nederland en MKB-infra. Connecties die onze organisatie hebben verrijkt en ons hebben geholpen om te gedijen in een steeds veranderende wereld. Onze dank gaat uit naar alle partners, medewerkers en betrokkenen die hebben bijgedragen in de afgelopen twee decennia.

MVOI In 2023 werkte Bizob, samen met onze aangesloten organisaties, aan ruim 1.560 aan-bestedingstrajecten. MVOI staat bij Bizob, net als in vele coalitieakkoorden hoog op de ambitieladder. In 2023 werd in 80% van de aanbestedingen rekening gehouden met het milieu (o.a. circulaire inkoop) en bij 50% van de aanbestedingen werd social return toegepast. Om duurzaamheid nog beter te kunnen borgen in het inkoopproces heeft Bizob sinds 2023 een duurzaamheidsadviseur in dienst, die zich volledig richt op het versnellen van het verduurzamingsproces.

Nieuw inkoopbeleid Het huidige model Inkoopbeleid dateert uit 2016 en is toe aan een update. Bizob heeft in samenwerking met VNG en juristen vanuit verschillende publieke organisaties een nieuw model Inkoopbeleid opgesteld, waarin alle actuele ontwikkelingen op het gebied van inkoop, wetgeving en jurisprudentie zijn meegenomen. Het taalgebruik is modern en er is ruimte voor lokaal beleid en MVOI doelstellingen. Onze aangesloten gemeenten en publieke organisaties maken zelf een keuze tussen vier inkoop ambitieniveaus waarmee zij de komende jaren hun beleidsdoelen gaan realiseren.

MKB ondernemersbijeenkomsten Om de positie van het lokale en regionale MKB te verbeteren heeft Bizob in 2023 verschillende ondernemersbijeenkomsten georganiseerd waarin er aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden voor lokale ondernemers om zaken te doen met de gemeente. Daarnaast organiseerde Bizob kwartaalsessies met Bouwend Nederland om een verder invulling te geven aan de 18 punten uit de intentieverklaring: “Samenwerking bouw en gemeenten: ieder draagt zijn steentje bij”, in navolging op de landelijke actieagenda Beter Aanbesteden. In 2023 werd 79% van de aanbestedingen die door Bizob zijn begeleid, gegund aan het MKB en 63% aan lokale of regionale bedrijven.

 

Risico's

De aangesloten gemeenten zijn aansprakelijk voor eventuele exploitatietekorten.

 

Afbreukrisico van geen deelname

De aansluiting bij BIZOB is een keuze voor continuïteit in organisatorische en personele zin voor de invulling van de inkoopfunctie. Naast het mislopen van de mogelijk gunstigere prijzen en/of hogere kwaliteit, ligt er een afbreukrisico op gebied van efficiencyverbetering, rechtmatigheid en een versterking van de expertise.

 

Alternatieven voor geen deelname

In plaats van aansluiting bij BIZOB kan ook gekozen worden voor het volledig intern invullen van de inkoopfunctie. Daarnaast kan een commercieel inkoopbureau worden ingehuurd om gelijksoortige ondersteuning te bieden.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

Bizob is een stichting en wordt aangestuurd door de gemeenten en aangesloten organisaties. Het bestuur wordt gevormd door een afvaardiging van twee bestuurders per regio. De zittingsduur voor bestuurders is vier jaar. De voorzitter van het bestuur is een burgemeester en heeft een zittingsduur van zes jaar. Daarnaast worden twee secretarissen toegevoegd aan het bestuur. Tevens neemt vanuit elke aangesloten gemeente één bestuurder deel in de Vergadering van Aangeslotenen. Voor Geldrop-Mierlo is dit wethouder J.A.T.M. van de Laar.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.

 

Financieel belang

De gemeente neemt op jaarbasis 310 dagen af van de stichting. Betaling gebeurt tegen een door het bestuur vooraf gecalculeerde vergoeding.

310 dagen x € 656,- = € 212.660,-. 

In 2023 is de bestemming resultaat 2022 van € 1.279,- ontvangen.
 

Stichting Beheer en Uitvoering Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland te Rijen.

 

Doel en openbaar belang

De Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland (Regionaal Inlichtingen en Expertise Centrum) is een samenwerkingsverband voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit tussen de politie, het OM, de belastingdienst, FIOD Inspectie SZW, Douane, IND, Kmar en gemeenten. Om vorm te geven aan deze samenwerking is er een convenant afgesloten tussen deze convenantspartijen.
Het doel van de samenwerking is het door middel van een bestuurlijke en geïntegreerde aanpak van georganiseerde criminaliteit waarbij zoel individuele daders als criminele samenwerkingsverbanden worden aangepakt. Daarnaast worden ook bestuursrechtelijke en fiscale middelen in samenwerking ingezet om deze vormen van misdaad te bestrijden.

Het RIEC werkt voor alle gemeenten in de Provincies Brabant-Zeeland. De financiering van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland wordt door alle gemeenten middels een vaste bijdrage en een bijdrage per inwoner gefinancierd. Daarnaast dragen de Provincies bij en de politie. 

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

De meerwaarde van een samenwerkingsverband zoals de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland is dat de kennis en kunde van de verschillende partijen in deze keten gebundeld wordt. Hiermee wordt de informatiepositie versterkt en kan men gebruik maken van de juiste interventies voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Op grond van het convenant kunnen gegevens met elkaar worden uitgewisseld en kunnen signalen met betrekking tot ondermijning worden verrijkt.

 

Veranderingen en ontwikkelingen

In 2023 zijn er stappen gezet om de taskforce-RIEC te ontvlechten en over te gaan naar een RIEC voor Oost Brabant en een RIEC Zeeland West-Brabant in plaats van samenwerking op schaal van Brabant-Zeeland. De insteek is dat het RIEC daarmee dichterbij gemeenten komt, er een eigen regionale visie op de aanpak van ondermijning in Oost-Brabant wordt gevormd en er korte lijnen zijn. De verwachting is dat dit in 2024 verder uitgewerkt wordt. 

 

Risico's

Alle gemeenten in het werkgebied van het RIEC Brabant-Zeeland zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de financiering hiervan. Zonder financiering kan de aanpak hiervan niet verder vormgegeven worden. Met de ontvlechting van de Taskforce-RIEC bestaat het risico dat er bepaalde specialistische expertise verloren gaat. Het is afwachten hoe dit in de praktijk er verder uit gaat zien. 

 

Afbreukrisico van geen deelname

Als de gemeente besluit geen financiering meer ter beschikking te stellen aan het RIEC dan is de gemeente individueel verantwoordelijk voor de aanpak van ondermijning. De aanpak van ondermijning is complex en er zijn vele spelers mee gemoeid. Juist de samenwerking en het feit dat er bij het RIEC expertise aanwezig is voor de aanpak van ondermijning heeft grote meerwaarde voor gemeenten. Het vraagstuk rondom ondermijning is dusdanig complex en groot dat dit als individuele gemeenten niet hanteerbaar is. Daarnaast is er m.n. in Brabant sprake van grootschalige ondermijnende criminaliteit o.a. op het gebied van drugshandel. Ook kan de gemeente gebruik maken van expertise om bijvoorbeeld te voldoen aan de Brabantse norm weerbare overheid.

 

Alternatieven voor geen deelname

De gemeente is genoodzaakt zelf acties op te zetten en uit te voeren. Hiervoor zou zeer veel ambtelijke capaciteit nodig zijn op verschillende gebieden (juridisch, financieel, bestuursrechtelijk etc.). Daarnaast moeten er nieuwe convenanten en samenwerkingsverbanden worden opgericht om de samenwerking vorm te geven omdat men bij de aanpak van ondermijning samenwerkt met veel partijen waaronder het OM, de politie, de belastingdienst, FIOD etc.. In de praktijk zou dit vele malen duurder zijn. Ook zou er minder kwaliteit geleverd kunnen worden omdat er minder specialistische capaciteit beschikbaar zou zijn.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

De gemeenten in werkgebied Oost Brabant (Driehoek Uden, Oss, Helmond, Eindhoven ’s-Hertogenbosch) werken samen binnen het RIEC Oost-Brabant. De gemeenten zijn vertegenwoordigd in het regionaal overleg Oost Brabant waarin over openbare orde en veiligheid wordt gesproken. Daarnaast is er de bestuurlijke regiegroep Oost Brabant. Uit elk basisteam neemt hieraan één Burgemeester deel. Sinds 2022 is de heer J.C.J. van Bree, burgemeester van Geldrop-Mierlo, voorzitter van het Driehoeksoverleg basisteam Dommelstroom.

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

De raad wordt tweemaal per jaar bijgepraat door middel van een voortgangsrapportage er het actieplan ondermijning.

 

Financieel belang

Gemeentelijke bijdrage € 38.808,- .

Overig

Terug naar navigatie - Overig

Overig

Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE)

Doel en openbaar belang

Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre werken met elkaar samen aan bovenlokale opgaven op het vlak van Ruimte, Wonen, Economie en Voorzieningen. Dit is vanwege de onderlinge samenhang.

 

Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij

Deelname binnen de SGE-samenwerking is essentieel omdat we elkaar kunnen aanvullen en versterken. Hiervoor wordt het uitgangspunt gehanteerd 'als ware we één gemeente'. Via de SGE-samenwerking kunnen wij zo nu en dan ook aanspraak maken op subsidiegelden voor projecten binnen Geldrop-Mierlo.

De samenwerking vindt plaats op basis van een convenant. Hierdoor is er een compacte governancestructuur en ligt het zwaartepunt bij het onderling samenwerken van de gemeenten. Dit convenant is in 2023 geactualiseerd.

 

Veranderingen en ontwikkelingen 

Samenwerkingsagenda SGE 2023

Er is een nieuwe samenwerkingsagenda opgesteld waarin is opgenomen waar we ons als 9 gemeenten de komende jaren in gezamenlijkheid op willen richten. Dit is de basis voor het jaarlijkse werkprogramma. De samenwerkingsagenda is door alle raden vastgesteld. Hiermee is een heldere lijn binnen de samenwerking geborgd. Een belangrijk uitgangspunt is de aandacht voor brede welvaart.

Nieuwe balans zoeken MRE vs SGE

Binnen de MRE-samenwerking speelden in 2023 twee ontwikkelingen die zorgen voor een andere context voor de SGE-samenwerking. Ten eerste is werd binnen de MRE-samenwerking het thema Ruimte & Wonen toegevoegd, terwijl binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven al op de thema's Ruimte en Wonen wordt samengewerkt. Ten tweede wordt binnen de MRE een meer inhoudelijke koers gevaren. Hierdoor hebben we overlap zien ontstaan tussen wat we doen in MRE- en in SGE-verband. Voor sommige onderwerpen is het logisch om deze op de schaal van 21 gemeenten te gaan oppakken in plaats van op de schaal van 9 gemeenten. Tegelijkertijd zijn we altijd blij geweest met de realisatiekracht die we binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven weten te genereren. Het moet nog blijken of in MRE-verband eenzelfde realisatiekracht wordt behaald.

 

Risico's

De samenwerking is niet in een juridische constructie gegoten. Er vindt dan ook geen risicomanagement plaats binnen het SGE. De gemeenten dienen risico's via hun eigen risicomanagement te beheersen. Voor 2023 waren er vooraf geen bijzondere risico's benoemd. Er hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan.

 

Afbreukrisico van geen deelname

Er zijn ontwikkelingen die verder reiken dan de gemeentegrenzen van Geldrop-Mierlo. Niet deelnemen binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven zou inhouden dat we bepaalde ontwikkelingen niet of moeilijk van de grond kunnen krijgen. 

 

Alternatieven voor geen deelname

Er zijn twee alternatieven voor als we niet zouden participeren in Stedelijk Gebied Eindhoven. We zouden samenwerking kunnen zoeken met andere gemeenten, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij De Peel-samenwerking. Dit is slechts een theoretische gedachte. Een andere mogelijkheid is om ons te beperken tot de MRE-samenwerking. Dat biedt wel een andere scope (andere thema's) en beperktere realisatiekracht.

 

Bestuurlijke betrokkenheid en vertegenwoordiging

In het Stedelijk Gebied Eindhoven, werken negen gemeenten samen. Er is geen zelfstandige bestuurlijke entiteit gecreëerd. Besluitvorming vindt in de negen gemeenteraden plaats. Voorbereiding van de besluitvorming vindt plaats in het bestuurlijk platform en de diverse portefeuillehoudersoverleggen. De bezetting hiervan is als volgt:

  • Bestuurlijk platform: burgemeester J.C.J. van Bree
  • Portefeuillehoudersoverleg Ruimte: wethouder G.J.A.H. van Gestel
  • Portefeuillehoudersoverleg Wonen: wethouder G.J.A.H. van Gestel
  • Portefeuillehoudersoverleg Economie: wethouder F.J.M.C. Stravers
  • Portefeuillehoudersoverleg Voorzieningen: wethouder F.J.M.C. Stravers

 

Frequentie van terugkoppeling naar de raad

De vertegenwoordigers in het bestuurlijk platform en de portefeuillehoudersoverleggen hebben van tijd tot tijd in de gemeenteraad de stand van zaken aangegeven. Daarnaast zijn er vanuit het SGE twee conferenties georganiseerd. Hier hebben raadsleden bijvoorbeeld hun input kunnen leveren voor de samenwerkingsagenda.

Financieel belang

Secretariaat: € 28.713,-.

Tabel verbonden partijen

Terug naar navigatie - Tabel verbonden partijen
Verbonden Partijen Eigen vermogen Vreemd vermogen Resultaat Eigen vermogen Vreemd vermogen Resultaat
2022 2022 2022 2023 2023 2023
Gemeenschappelijke regeling
Metropoolregio Eindhoven (MRE) 14.294.416 20.545.740 469.458 13.902.613 21.146.523 833.753
Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) 1.012.315 6.636.669 0 2.526.722 7.759.906 577.924
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) 2.251.206 37.894.467 474.023 4.049.062 28.271.925 1.797.857
Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Brabant Zuidoost (GGD) 5.465.000 29.778.000 412.000 6.980.000 34.315.000 1.290.000
Dienst Dommelvallei 549.884 5.277.000 216.000 689.000 2.956.000 139.465
Senzer 21.579.000 21.944.000 3.750.000 24.549.000 19.393.000 4.361.000
Cure Afvalbeheer 998.361 Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend
PlusTeam 204.000 173.000 0 30.000 342.000 0
Vennootschappen en coöperaties
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) 4.615.000.000 107.459.000.000 300.000.000 Onbekend Onbekend Onbekend
Breedband Regio Eindhoven 4.611.869 2.628.765 399.203 Onbekend Onbekend Onbekend
Stichtingen en verenigingen
Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend
Bureau Inkoop en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB) 976.745 1.209.552 613.915 1.302.202 1.973.315 943.507
Taskforce-RIEC Brabant Zeeland N.v.t. N.v.t. 0 N.v.t. N.v.t. 0