Omschrijving (toelichting)

Binnen de uitvoeringsagenda bestaanszekerheid bepalen en inregelen van de inzet hierop

Er is een maatwerkbudget koopkrachtverlies (Hulp op Maat) ingeregeld. Hiermee hebben wij inwoners en maatschappelijke organisaties tijdelijk financiële ondersteuning kunnen bieden.

Ook hebben wij:

  • open inloopspreekuren gestart;
  • telefonisch contact opgenomen met inwoners die voor het eerst bijstand aanvragen en nodigen hen uit om vrijblijvend in gesprek te gaan met de klantmanager Inkomen;
  • inwoners die de energietoeslag hebben ontvangen, schriftelijk geïnformeerd over het aanbod van minimaregelingen van gemeente Geldrop-Mierlo;
  • inwoners die zijn afgewezen voor de energietoeslag benaderd met een alternatief hulpaanbod;
  • maandelijks contact (brief, telefonisch en huisbezoek) opgenomen met inwoners waarvan wij signalen ontvangen rondom (beginnende) achterstanden betreft gas/water/elektra/zorgverzekering en huur.

Om te zorgen dat de middelen beschikbaar blijven voor de uitvoering van alle activiteiten en maatregelen uit Hulp op Maat, hebben wij het restant hiervan in de begroting van 2024 en 2025 laten opnemen. 

Eind 2023 is een mediacampagne (Hulp op Maat) van start gegaan, expliciet gericht op het bereiken van meer inwoners. Hulp vragen kost niks is het kapstokhaakje en spoort aan om actie te ondernemen. Een duidelijke, informatieve en opvallende campagne die de doelgroepen (mensen met geldzorgen en het netwerk hier omheen) moet aanspreken en informeren over wat er gaande is.

In drie eenvoudige stappen kun je een hulpvraag via www.hulpopmaat.nu indienen. De website is vooral bedoeld als een eenvoudig en overzichtelijk portal waar bezoekers direct hulp kunnen inschakelen. 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden hebben wij (tijdelijk) een klantmanager Inkomen aangesteld.