Omschrijving (toelichting)

Samen met inwoners kijken welke veiligheidsproblemen op welke wijze gezamenlijk opgepakt kunnen worden

We passen een wijkgerichte aanpak toe. Waar mogelijk worden verschillende facetten van de leefomgeving in een wijk of buurt integraal opgepakt. Denk hierbij aan ontmoetingsmogelijkheden, verkeerssituaties, speelvoorzieningen, straathygiëne, etc. Veiligheid is ook één van die facetten. Naast die wijkgerichte aanpak werken we in bepaalde gebieden met gebiedsprogramma’s. Dat doen we als we in die gebieden meerdere grote ontwikkeltrajecten opstarten of hebben lopen, die we in samenhang willen aanvliegen.

Voor specifieke cases samen met woningcorporaties en politie aangaan van een convenant woonoverlast met daarin werkafspraken voor een gezamenlijke aanpak van probleemsituaties (bijv. illegale bewoning)

Er is in 2023 een project aanpak woonoverlast opgestart om te kijken naar de mogelijkheden om afspraken te maken met woningcorporaties en politie om woonoverlast samen op te pakken. Hierover heeft ook overleg plaatsgevonden met deze externe partners, op hun verzoek wordt ook gekeken om overige partners, met name zorgpartners, bij deze aanpak te kunnen betrekken. Dit project heeft linken met het project implementatie AVE-model en zal tot gevolg hebben dat een convenant wordt opgesteld. Eén en ander onder voorbehoud van de ontwikkelingen van het wetsvoorstel Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) en de effecten die deze wet met zich mee kan brengen. 

Samen met partners werken aan een persoonsgerichte aanpak voor specifieke complexe casuïstiek

Bij concrete casuïstiek van personen met complexe problemen en personen die ernstige veiligheidsproblemen en/of ernstige overlast veroorzaken wordt samengewerkt met partners. Met behulp van een integraal plan van aanpak dat op de persoon is toegesneden is gebruik gemaakt van (een mix van) interventie(s) om te voorkomen dat (kwetsbare) mensen overlastgevend of crimineel gedrag vertonen.

Verkennen met partners in wijken en buurten hoe de ‘aanpak achter de voordeur’ verder vorm kan krijgen (bijv. samen met de wijk-GGD’er)

In de tweede helft van 2023 is de functie van een Wijk GGD-er in onze gemeente structureel geworden (na een pilotfase) en eind 2023 is besloten dat er een nieuwe functie van procesregisseur zorg en veiligheid komt. Beide functionarissen spelen een belangrijke rol bij de aanpak van bijvoorbeeld woonoverlast de komende jaren. 

Binnen toezicht en handhaving focus leggen op het signaleren van en optreden tegen kleine ergernissen (met name parkeren, hondenpoep, afvalbijzettingen, zwerfafval) door wijkschouwen en inzet van BOA’s

Voor onze inwoners is de aanpak van de kleine ergernissen van groot belang. Meldingen met betrekking tot deze onderwerpen zijn in 2023 zoveel mogelijk meteen opgepakt en afgehandeld. Zijn er meer meldingen over een bepaald onderwerp dan wordt gezocht naar een projectmatige manier om de overlast tegen te gaan. Zo kan in een bepaalde periode intensiever gecontroleerd en gehandhaafd worden. Naast het reguliere toezicht is onder andere parkeeroverlast aangepakt door projecten bij scholen. Een project is gedraaid ten behoeve van de aanpak van aanhangers, caravans en campers. Ook zijn er acties geweest om weesfietsen rondom het station te verwijderen en in het kader van het project 'bijzet' waarbinnen illegaal geplaatst afval wordt tegengegaan.