Omschrijving (toelichting)

Uitvoeren van de armoedemonitor en de resultaten vergelijken met de resultaten uit 2021, zodat er zicht komt op bereikte effecten

Wij hebben de armoedemonitor opnieuw uitgevoerd (peildatum oktober 2023). De resultaten hiervan zijn in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar.

Doorontwikkelen van de armoedemonitor, zodat op wijk- en buurtniveau zicht is op (het ontstaan van) armoede

Doordat de nieuwe gemeentelijke wijkplanning in 2024 wordt vastgesteld is deze geen onderdeel van de uitvoering van de armoedemonitor 2023. Het CBS voert de 'nieuwe' wijkplanning met terugwerkende kracht vanaf januari 2024 door. In de armoedemonitor van 2025 kunnen we deze wel opnemen.

Verkennen van alternatieve manieren om zicht krijgen op mensen die zich nergens melden

Wij hebben, in samenwerking met VNG en Divosa, deelgenomen aan het landelijke project Vereenvoudiging inkomensondersteuning mensen (VIM). Met dit wetsvoorstel wordt ingezet op het mogelijk maken dat gemeenten, UWV en SVB inwoners actief gaan wijzen op uitkeringen en voorzieningen waar zij mogelijk recht op hebben. Hiermee willen wij het gebruik van regelingen bevorderen en de bestaanszekerheid vergroten. Dit wetsvoorstel – dat nu openstaat voor internetconsultatie – zien wij als een stap in de goede richting.

Onderzoeken of systemen kunnen worden gekoppeld, waardoor automatisch kwijtscheldingen kunnen worden toegekend

Vanwege gebrek aan capaciteit bij functioneel/applicatiebeheer is dit doorgeschoven naar 2024.

Opzetten van een sociale kaart, waarop mensen in één oogopslag kunnen zien welke ondersteuning mogelijk is

Onze Wegwijzer is als digitale sociale kaart gelanceerd. Dit is een dynamisch proces wat continu verbeterd wordt. 

Onderzoeken of partners binnen het armoedeplatform de gemeentelijke inkomensverklaring (GIV) willen gebruiken, zodat mensen maar één keer door de molen hoeven

Doel van de GIV is de toegang tot inkomensondersteunende voorzieningen laagdrempelig, eenvoudig en toegankelijk te maken. Na grondig onderzoek is geconcludeerd dat het verstrekken van de inkomensverklaring niet het effect geeft als van te voren gedacht omdat niet alle organisaties hieraan mee kunnen werken. 

Inregelen dat inwoners laagdrempelig toegang tot rechtshulp krijgen

Inwoners met sociaaljuridische vragen kunnen vanaf juni 2023 terecht bij het Sociaal Raadsliedenwerk. Zij bieden laagdrempelige en gratis hulpverlening aan voor inwoners met juridische en/of financiële vragen of problemen. Zij zijn er voor iedereen van alle leeftijden, dus ook voor kinderen en jongeren die nog geen 18 jaar zijn. Sociaal Raadsliedenwerk is een onderdeel van de LEV-groep en aangesloten bij de landelijke beroepsvereniging Sociaal Werk Nederland met een eigen beroepscode en kwaliteitslabel. Dus ook bij conflicten met de overheid, bijvoorbeeld de gemeente kunnen zij ondersteuning bieden aan onze inwoners.

Uitvoeren energietoeslag 2023

Wij hebben aan 1514 huishoudens de energietoeslag ambtshalve toegekend en uitgekeerd.