13. Beleid en uitvoering op het vlak van jeugdhulp zijn goed op elkaar aangesloten, zodat ontwikkelingen goed worden gemanaged en kosten beter worden beheerst

Omschrijving (toelichting)
Intensiveren van de afstemming tussen beleid en uitvoering op jeugdhulp, zodat de producten- en dienstencatalogus uitvoerbaar is en – na eventuele verdere finetuning - goed geïnterpreteerd kan worden (welke ondersteuning is realistisch en passend in welke situatie)
Er is een structureel overleg (1x in de 6 weken) opgestart tussen beleid en uitvoering op jeugdhulp. Daarnaast zijn diverse producten opgeleverd in samenwerking met beleid en uitvoering op jeugdhulp, waaronder het werkproces Verkorte Inkoopstrategie en het werkproces crisis. Tevens trekken beleid en uitvoering op jeugdhulp gezamenlijk op in de Hervormingsagenda Jeugd.
Werken met nieuwe afwegingskaders die beter toe te passen zijn
We hebben de volgende afwegingskaders opgesteld om meer uniform te werken binnen het CMD en Plus Team:
- hoe te handelen bij ondersteuningsvraag: 1 op 1 begeleiding bij maatschappelijke participatie
- hoe te handelen bij ondersteuningsvraag: 1 op 1 begeleiding bij individuele begeleiding bij zwemmen
- hoe te handelen bij ondersteuningsvraag: Indicaties met terugwerkende kracht
Innemen van een sterker sturende rol binnen ‘Een 10 voor de jeugd’ (gezamenlijke inkoop van jeugdhulp door 11 gemeenten) ten behoeve van een betere dekking van het zorglandschap en waar mogelijk kostenbeheersing
Wij zijn een rol gaan innemen in het Programmateam en we zijn bestuurlijk trekker geworden van Segment 2 (Wonen), terwijl we al actief waren in het BPF, BRT en Segment 3 (Dagbehandeling en Dagbesteding).
Daarnaast hebben wij ook een rol ingenomen in de regionale Expertteam Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (vanaf 2024 Geweld in Afhankelijkheidsrelatie), en is er een samenwerking opnieuw opgestart rondom jeugdhulp in het samenwerkingsverband 'Dommelvallei+', in de vorm van een stuurgroep en een projectgroep die op structurele basis bij elkaar komen. De samenwerkende gemeenten zijn Nuenen, Son en Breugel en Waalre.
Evalueren van de inkoop van jeugdhulp
Het evalueren van de inkoop van de jeugdhulp is een continue proces dat wordt uitgevoerd door de inkoopregio 10 voor de Jeugd.
Vertalen van de implicaties van de hervormingsagenda jeugd naar acties voor de gemeente en uitvoeren van die acties
Er is een brainstormsessie geweest tussen beleid en de uitvoering van de jeugdhulp, met daarbij behorende terugkoppeling. Aan de hand van de brainstormsessie is er een lokale Hervormingsagenda Jeugd opgesteld die wordt uitgevoerd. De regionalisering, zoals gesteld in de Hervormingsagenda Jeugd, is in gezamenlijkheid met 10 voor de Jeugd opgepakt. Daarnaast worden de ontwikkelingen van de Hervormingsagenda Jeugd op nauwe voet gevolgd op zowel bestuurlijk, management als beleidsniveau via o.a. inkooporganisatie 10 voor de Jeugd.