In de Samenwerkingsagenda 2018-2025 van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) is gekozen voor samenwerking op de thema's Economie, Wonen, Evenementen en Voorzieningen en Ruimte. Voor elk thema zijn concrete afspraken gemaakt, die in de komende jaren tot resultaat moeten leiden voor het einde van de looptijd van de agenda.
Jaarlijks wordt er een programma opgesteld. Het jaarprogramma 2021 wordt volgens planning op 18 december in het bestuurlijk platform vastgesteld. Tijdens de regioconferentie op 30 september 2020 worden de raadsleden in de gelegenheid gesteld om input te leveren voor het jaarprogramma 2021. Het jaarprogramma wordt door de colleges aan de gemeenteraad aangeboden; het eigenaarschap van het Jaarprogramma ligt bij de colleges.
De gemeenteraden worden via periodieke rapportages op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen de thema’s.

In de vergadering van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) van 27 maart 2019 is het Samenwerkingsakkoord 2019-2022 vastgesteld. Uit de evaluatie van de samenwerking in de MRE kwam naar voren dat meer draagvlak en eigenaarschap bij en van de gemeenteraden nodig is om de samenwerking succesvol te maken. Op basis van deze evaluatie is het Samenwerkingsakkoord opgesteld. De focus van de samenwerking ligt op de thema's economie, mobiliteit, energietransitie en transitie landelijk gebied. Dit zijn de thema's waarop de samenwerking met 21 gemeenten meerwaarde heeft. In het akkoord is aangegeven wat de opgaven van nu zijn en wat we over vier jaar bereikt willen hebben. In de Metropoolregio wordt met jaarlijkse werkprogramma’s gewerkt.
Volgens de wettelijke bepalingen zendt de gemeenschappelijke regeling voor 15 april de algemene financiële en beleidsmatige kaders aan de raden van de deelnemende gemeenten toe. Het werkprogramma 2021 wordt tegelijk met de definitieve begroting 2021 in het najaar 2020 aangeboden en in het Algemene bestuur op 16 december 2020 vastgesteld.

De gemeenteraden worden via periodieke rapportages vanuit de gemeenschappelijke regelingen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De raad zal via de commissies door de portefeuillehouders geïnformeerd worden.

De afstemming tussen vertegenwoordigers onderling en met de ambtelijke ondersteuning zal verbeterd en structureel geborgd worden. Als vierde gemeente, qua omvang, in de regio past een bestuurlijke rol in de diverse samenwerkingsverbanden, die daarbij hoort. Zo is bijvoorbeeld wethouder Jeucken voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Economie van het MRE. De bestuurlijke rol en invloed van de gemeente moet vergroot worden door de positie van vertegenwoordigers van Geldrop-Mierlo in bestuurlijke en ambtelijke overleggen te versterken.