01. Zoveel mogelijk inwoners helpen naar betaald werk binnen de beschikbare budgetten.
De gemeente Geldrop-Mierlo maakt onderdeel uit van de gemeenschappelijke regeling Senzer. Hierdoor hebben wij rechtstreeks invloed op de beleidsprioriteiten en resultaten. De focus ligt binnen de beschikbare budgetten voor lokaal maatwerk voor werkzoekenden en het lokale bedrijfsleven. Daarbij stellen we vast dat de beschikbare budgetten die wij vanuit het Rijk ontvangen, sterk teruglopen. Dit betekent dat er ook binnen de Participatiewet prioriteiten gesteld moeten worden. Via het Krachtteam is Senzer met de gemeenten gekomen tot een aanpak die moet leiden tot een sluitende begroting in 2023 van Senzer. Dit tegen de achtergrond van de totale financiële taakstelling van het sociaal domein: de Taskforce Sociaal Domein. Zie programma 6 Zorg, Welzijn en cultuur, doelstelling 12. Verwacht wordt dat Corona impact blijft hebben. Dit kan leiden tot een groei van het klantenbestand. Deze ontwikkelingen worden nauw gemonitord.
Een verdere integratie van de aanpak van de decentralisaties levert voor de klant een beter, duurzamer resultaat. Daarom wilden wij in 2020 met Senzer in gesprek over de aansluiting van de Participatiewet op de Wmo. Dit voornemen is vertraagd door de inspanningen die Senzer moest verrichten in het kader van de Corona-maatregelen. Voor 2021 wordt hierop opnieuw ingezet. Dit in het kader van mensen waaraan een loonwaarde 0-30% is toegekend, zodat iedereen in onze gemeente mee kan doen.
We trekken samen op met Senzer als het gaat om het benaderen van onze lokale bedrijven. Bij bedrijfsbezoeken en in het ondernemersplatform worden arbeidsparticipatie en de rol van de ondernemers structureel besproken. Arbeidsmarkt zal ook terugkomen in de actualisatie van economisch beleids- en actieplan. Zie programma 2 Economie en vastgoed.