Wij investeren in preventie want dat is het fundament voor een gezonder, veiliger en kansrijker leven van onze inwoners nu en later. Wij pakken niet alleen de dreigende problemen aan, maar investeren bewust in beschermende factoren die bijdragen aan een positieve ontwikkeling van mensen, zoals sociale binding en betrokkenheid. Kortom, een goed fundament in de samenleving zodat ook het beslag op professionele zorg verlaagt.

In 2020 is als onderdeel van de visie en strategie Sociaal domein, een preventiematrix vastgesteld. Daarin staan de thema's weergegeven waar wij op willen investeren door middel van de uitvoering van een preventieplan in samenwerking met de GGD. Het doel is om inwoners en organisaties (professioneel en vrijwillig) met elkaar te verbinden in de aanpak op thema's. Op die manier werken wij aan gezamenlijke doelen.

De uitvoering van het preventieplan in 2021 vindt meer plaats op het niveau van wijken op basis van gesprekken met inwoners en partners. Doel is gedragsverandering, door aan te sluiten bij de mening en motivatie van mensen. Hierdoor ontstaat een sterker netwerk en een samenhangende aanpak in de wijk. Dit betekent dat er per wijk verschil wordt gemaakt op basis van data, ervaringen en motivatie. Zo kan in wijk A meer aandacht zijn voor een positief opvoedklimaat, terwijl in wijk B een gezonde leefstijl centraal staan. Daarbij zal grote aandacht zijn voor de wijze van uitvoering van de preventieactiviteiten omdat preventie kan leiden tot een hogere zorgvraag als interventies niet goed worden uitgevoerd.

Naast preventieve activiteiten zal vanuit de Taskforce Sociaal Domein (doelstelling 12) ook gewerkt worden aan de uitbreiding en inrichting van collectieve voorzieningen. Collectieve voorzieningen doen meer aanspraak op het organiseren van steunend netwerk en lotgenotencontact. Zo wordt voorkomen dat we voor iedere kwaal een kuur (moeten) hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is het Dorpsleerbedrijf. In 2021 gaan wij met de LEVgroep het Dorpsleerbedrijf op de kaart zetten, waardoor inwoners van 0 tot 100 kunnen klimmen op de participatieladder. Als netwerkorganisatie gaat het Dorpsleerbedrijf zich steeds verder verspreiden via samenwerkingen met (semi)professionele maatschappelijke instellingen met initiatieven in Geldrop en Mierlo. Dit sluit aan bij het integraal gebiedsgericht werken.

Met de LEVgroep als brede welzijnspartner geven wij verder uitvoering aan verschillende initiatieven, o.a.:

  • het uitbreiden van het project MatchMentor om een bredere doelgroep te bereiken. Dit is een vrijwilligersproject waarbij een MatchMentor (vrijwilliger) aan een jongere wordt gekoppeld. In 2021 breiden wij dit maatjesproject uit naar meer doelgroepen en verschillende thema’s.
  • het project Steunouder, waarbij een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt, wordt doorontwikkeld.
  • de uitrol van de straatambassadeurs, welke als verlengde van de gebiedsregisseurs en het opbouwwerk de oren en ogen van de straat zijn. Zij weten wat er speelt en kunnen hulpvragen en hulpaanbod met elkaar verbinden.
  • het welbekende ANWB Automaatje.
  • het activerend huisbezoek. Vrijwilligers bezoeken hierbij senioren om hen te informeren over voorliggende voorzieningen en activiteiten op het gebied van welzijn, wonen en zorg die compensatie kunnen bieden voor verlies op bepaalde levensdomeinen.