De mate waarin bewoners zich veilig voelen wordt bepaald door sociale en fysieke factoren. De sociale kwaliteit van de woonomgeving wordt vooral bepaald door de – relaties tussen – de bewoners zelf en eventueel andere aanwezige personen. De fysieke kwaliteit van de woonomgeving wordt vooral bepaald door de inrichting, het onderhoud en beheer van de openbare ruimte.

Samen met bewoners en professionele partijen wordt ervoor gezorgd dat de risico’s op overlast en criminaliteit in de woonomgeving wordt voorkomen of beperkt (preventie) en dat aanwezige overlast en criminaliteit effectief wordt bestreden (repressie).
Aanpakken en initiatieven vanuit bewoners om de veiligheid te vergroten worden gestimuleerd en ondersteund. Denk hierbij aan digitale buurtpreventiegroepen (BuurtWhatsappgroepen) en het project Brandveilig Leven.

Project Brandveilig Leven is al enkele jaren succesvol in Mierlo. Binnen dit project gaan, onder coördinatie van de gemeente, vrijwilligers op huisbezoek, voeren een woningcheck uit op brandveiligheid, kijken naar vluchtwegen en plaatsen rookmelders. In 2021 proberen we dit project in Geldrop verder uit te breiden.