05. Bevorderen van een gezonde leefstijl bij al onze inwoners en inzetten op fysieke en mentale gezondheid voor alle leeftijdsgroepen.
Met de GIDS-gelden van "Gezond In" stimuleren wij een preventieve aanpak op thema's met als doel om gezondheidsachterstanden te verminderen: één tegen eenzaamheid, meer bewegen en gezond eten, alcohol en drugs, project Precies, laaggeletterdheid, enzovoorts. Deze preventieve projecten sluiten naadloos aan bij de preventiematrix en het preventieplan uit de visie en strategie voor het sociaal domein, Persoonlijk, Dichtbij en Verbonden.
GGD: 2020 heeft vooral in het teken gestaan van de bestuursopdracht GDD. Het doel van de bestuursopdracht is om te komen tot een stabiele en wendbare organisatie en daarbij wordt definitief het besluit genomen om de jeugdgezondheidszorg 0-4 onder te brengen bij de GGD. Dit besluit heeft geleid tot vele voorbereidingen voor de overdracht op 1 januari 2021. Door de integratie van de jeugdgezondheidszorg zijn we beter in staat vroegtijdig te interveniëren en preventief te werken, een gezinsgerichte benadering toe te passen en brengen we de sterke kanten van de drie afzonderlijke jeugdgezondheidsorganisaties samen. In 2021 loopt de integratie. De verwachting is dat de integratie op de langere termijn zorgt voor meer grip op uitgaven van de jeugdzorg.
Daarnaast is de GGD in 2020 voornamelijk bezig geweest met werkzaamheden rondom het Coronavirus. In 2021 gaan wij met de GGD opnieuw herijken waar we staan in de planningen van diverse doelstellingen die mogelijk (op onderdelen) herijkt moeten worden.