Projecten: Via projecten als Young Leaders, Braakhuizen United, Match Mentor en True Friend bieden we jongeren kansen om zich met leeftijdsgenoten te vermaken en ontwikkelen in de vrije tijd. True Friend is een nieuwe project wat na de zomer van 2020 wordt uitgerold in Geldrop-Mierlo en in 2021 verder gaat. True Friend mikt op het activeren en versterken van die actieve betrokkenheid bij het hart van onze open samenleving - op basis van wat jongeren zelf boeit en vertrouwen geeft. Het programma True Friend is gebaseerd op de bewezen indicator ‘vriendschap’. Zowel in de ontwikkeling van het programma als binnen de uitvoering is er samenwerking tussen school, thuis, (sport)verenigingen, organisaties en de media. True Friend staat in het teken van een seizoen vol avonturen en uitdagingen voor de jongeren.

Maatschappelijke Diensttijd (MDT): Verder nemen we vanuit het jongerenwerk deel aan het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Hiermee streven de ministeries van VWS en OCW een samenleving na waar we naar elkaar en anderen omkijken en jongeren in staat stellen hieraan een bijdrage te leveren. Via subsidie sluiten we aan bij projecten in de regio om te werken naar een landelijk dekkend MDT-netwerk. De doelstelling is dat deelnemers inzicht krijgen in hun eigen talenten en drijfveren en in verschillende maatschappelijke projecten en activiteiten gericht werken aan competenties. Jongeren ontvangen hier badges voor en zo vergroten de deelnemers hun kansen op de arbeidsmarkt. Bij de organisaties die meedoen ontstaan nieuwe ideeën door de samenwerking met jongeren en een beter inzicht in wat de behoeften zijn onder jongeren. Ook zorgt de samenwerking met jongeren voor een grotere bekendheid van deze organisaties onder jongeren.

Jongerenraad: De Jongerenraad fungeert als brugfunctie tussen de gemeente en de jongeren in onze gemeente. In 2021 krijgt de Jongerenraad meer professionele begeleiding gericht op begeleiding van zowel het (team)proces als de resultaten. Om dit laatste te realiseren wordt nauw samengewerkt met het nieuwe jongerenwerk wat 1 januari 2021 van start gaat. Uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk jongeren zich vertegenwoordigd voelen door de Jongerenraad en dat deze raad weet wat er speelt bij de achterban. Dit is in lijn met de doelstelling van het jongerenwerk om zich te richten op kansen en talentontwikkeling voor alle jongeren in Geldrop-Mierlo. Het speerpunt van de Jongerenraad in 2021 is het realiseren van vragen en behoeften onder jongeren, ondersteund door een brede achterban en in aansluiting met het ambtelijk en politiek-bestuurlijk kader.

Ouderwijzer: OuderWijzer is een community voor àlle ouders, die als doel heeft om door goede informatie en inspiratie te zorgen dat er meer aandacht is voor ouderschap in de hele gemeente. Dit heeft helpt kwetsbare groepen ook eerder te signaleren en gepaste steun te bieden. Door het lokale en landelijke programma voelen ouders zich sterker en veerkrachtig en zullen zij beter in staat zijn het ouderschap vorm en invulling te geven met een eigen veerkrachtsysteem. In 2020 is een bondgenootschap gesloten van verschillende organisaties, o.a.: verloskundigen, huisartsen, consultatiebureaus, jeugd- en schoolartsen, onderwijs, wijkteam etc. Inmiddels is een OuderWijzertelefoon en een website ouderwijzer.nl gelanceerd. In 2021 wordt de netwerkrelatie met de bondgenoten verstevigd, o.a. door hen te begeleiden om de oudergerichte organisatie meer tot ontwikkeling te laten komen. Daarnaast worden ouderbijeenkomsten georganiseerd. Verder wordt er sterker ingezet op de lokale marketing en communicatie en worden er lijnen uitgezet naar een breder netwerk dat lokaal om ouders staat. We benaderen ook lokale ondernemers. Tot slot wordt de lokale content van de website verstevigd door aan te sluiten bij de lokale sociale kaart. 

Storm: Het STORM-project (Strong Teens and Resilient Minds) is er om somberheidsklachten bij middelbare scholieren vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Dit met als doel om depressie en zelfdoding onder jongeren te voorkomen. Het project stimuleert de ontwikkeling van veerkracht, positief zelfbeeld en weerbaarheid van jongeren. Het project STORM is een samenwerking tussen GGZ Oost Brabant, GGD, het Trimbos instituut, scholen voor voortgezet onderwijs, gemeenten en regionale ketenpartners. STORM heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als een netwerksamenwerking waarin verschillende interventies worden aangeboden door diverse ketenpartners. In 2021 wordt de huidige STORM-aanpak gecontinueerd en wordt op basis van een uitgebreide evaluatie met het Strabrecht College en het CMD bekeken hoe de lokale aanpak versterkt kan worden.