• Binnen het Armoedeplatform komen gemeente en partners samen om kennis en inzichten te delen en gezamenlijk de dienstverlening af te stemmen. Deze lijn zetten wij in 2021 voort, waarbij wordt onderzocht hoe private partners onderdeel zouden kunnen worden van het Armoedeplatform. Door onderwijsinstellingen en bedrijfsleven te betrekken bij onze preventieve (armoede)agenda, werken we samenwerking in een proactieve benadering van onze inwoners in de hand. We onderzoeken hierbij hoe wij beter zicht kunnen krijgen op verborgen en stille armoede in de gemeente. We willen onze inwoners hierbij de hand reiken.
  • Binnen het preventieplan van de gemeente wordt een mix van maatregelen, activiteiten en voorzieningen opgenomen die er op gericht zijn dat mensen financieel vaardig worden. Systeemvereenvoudiging, eenduidige informatie en ondersteuning binnen de klantreis zijn hierbij speerpunten. Binnen het preventieplan wordt specifiek aandacht aan jeugdigen gegeven. Jeugdigen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld moeten omgaan, komen later minder vaak in de problemen.
  • Wij willen tenslotte meer gezinnen met kindarmoede bereiken. Door samenwerking met ‘Sam & voor alle kinderen’ zijn de voorzieningen van verschillende organisaties in onze gemeente via één portaal beschikbaar. Ouders en intermediairs kunnen via dit portaal een aanvraag doen. De deelnemende organisaties zijn Leergeld Nederland, vertegenwoordigd door onze lokale stichting Geldrop-Mierlo & Heeze-Leende, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.