In juni 2020 heeft de gemeenteraad de visie en strategie voor het sociaal domein vastgesteld: Persoonlijk, Dichtbij en Verbonden. Daarmee is vastgesteld dat "inclusiviteit" een kernwaarde van onze gemeente is. Bovendien stimuleren wij een inclusieve gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt en deel kan hebben aan de gemeenschap.

In 2021 geven wij uitvoering aan een lokale inclusieagenda die vorm krijgt in een samenwerking met (ervarings)deskundigen en partners. De lokale inclusieagenda is een proces waarin de gemeente samen met partners doelen en acties benoemen over bewustwording, ontmoeting en toegankelijkheid. De doelen en acties kennen een praktische insteek door zoveel als mogelijk aan te sluiten bij activiteiten die al worden uitgevoerd of in de planning staan. Op deze manier zetten wij bestaande middelen (capaciteit en financiën) zo efficiënt mogelijk in.

Een belangrijk onderdeel van de lokale inclusie agenda betreft een analyse van de toegankelijkheid van onze openbare gebouwen en het opstellen van verbeteracties. Niet alle voorzieningen in de gemeente hoeven direct toegankelijk te zijn: het gaat om een geleidelijke verbetering waarbij er ook sprake moet zijn van redelijkheid. Vanaf 2023 voeren wij de verbeteracties uit. We zoeken daarbij naar samenhang met het meerjarenonderhoudsplan om aanpassingskosten zo laag mogelijk te houden.

Gemeenten hebben de wettelijke plicht om een onafhankelijke anti-discriminatievoorziening te hebben. Tot 2021 werd deze voorziening -op minimale wijze- door Lumens uitgevoerd. Lumens stopt echter per 2021 en dus moeten afspraken met een nieuwe partner gemaakt worden. Met de nieuwe aanbieder gaan we meer dan voorheen het geval was, inhoudelijk afstemmen. Door nadrukkelijker uit te dragen dat discriminatie niet getolereerd wordt, door slachtoffers van discriminatie beter bij te staan en door op basis van stuurinformatie die de Anti Discriminatie Voorziening genereert, gericht beleid te maken, versterken we diversiteit en inclusie.