Terug
08. De ambitie is om in 2040 energieneutraal te zijn.
In de op 26 september 2017 vastgestelde nota duurzaamheid zijn de ambities van Geldrop-Mierlo op het gebied van duurzaamheid al uitgesproken. Deze ambitie zal worden voortgezet c.q. versterkt in de momenteel in voorbereiding zijnde nieuwe duurzaamheidsnota (2020-2025). Ondermeer de volgende initiatieven staan daarin opgenomen waarmee we de komende jaren voortvarend verder zullen gaan om uiteindelijk energieneutraliteit te bereiken:
- Verduurzamen gemeentelijk vastgoed:
Afgelopen jaar is het vernieuwde gemeentehuis gasloos en energiezuinig vernieuwd. Ook het nieuwe Strabrecht College is energieneutraal gerealiseerd. Voor het andere bestaande vastgoed worden momenteel maatregelen aan de hand van maatwerkadviezen in beeld gebracht waarna acties zullen volgen. - Schooldakrevolutie:
Gezamenlijk wordt onderzocht of het aankopen van zonnepanelen aan te raden is. - Stimuleringslening duurzaamheid:
Inwoners die hun huis willen verduurzamen kunnen geld lenen om dit daadwerkelijk te doen. - Transitie Visie Warmte:
Hierin onderzoeken we hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat we in 2050 gasloos zijn. - Regionale Energie Strategie (RES):
Samen met 20 andere gemeenten uit onze regio zijn we bezig met het opstellen van een strategie hoe we in onze regio duurzaam energie kunnen opwekken, hoe we energie kunnen besparen en hoe we duurzaam zonder gas onze gebouwen kunnen verwarmen. - Pilot Project Spaarpot:
Met VNO-NCW, Gemini en de ondernemers van de Spaarpot kijken we hoe we dit bedrijventerrein kunnen verduurzamen. - Groene Zone:
Met dit regionale project kunnen inwoners heel gemakkelijk zonnepanelen aanschaffen. - Verduurzamen Straatverlichting:
We zijn druk bezig om onze straten met LED te verlichten. Inmiddels is al een groot deel van de lampen vervangen. - Aanleg ecologische verbindingszone:
Bij de Beneden Beekloop hebben we een nieuwe ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd. Een EVZ is een groene verbinding tussen natuurgebieden die er voor zorgt dat dieren en planten niet geïsoleerd raken. - Duurzaam aanbesteden:
Bij veel van de aanbestedingen die de gemeente doet, wordt duurzaamheid meegenomen. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een product uit hergebruikt materiaal bestaat het beter scoort bij de beoordeling. Ook wordt hierbij naar energieverbruik gekeken. Dit heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het kantoormeubilair in het gemeentehuis voor een groot deel circulair is en dat het leerlingenvervoer straks volledig elektrisch gebeurt. - Postcoderoosproject:
We willen een dak van een gemeentelijk gebouw beschikbaar stellen voor het plaatsen van zonnepanelen. Inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, kunnen deze dan leggen op een gemeentelijk gebouw. - Beleidsvisie zon en wind:
Hierin wordt vastgelegd onder welke voorwaarden we zonneparken en windmolens willen toestaan. Zeker voor zonneparken is al serieuze belangstelling. - Stimuleren gedragsverandering:
Met behulp van de RRE subsidie (Regeling Reductie Energiegebruik) worden bewoners gestimuleerd energiebesparende maatregelen te treffen. - Prestatieafspraken:
Getracht wordt dat energie en duurzaamheid een belangrijk thema vormt in de met de woningbouwverenigingen te maken jaarlijkse afspraken. - Energiebesparing via toezicht bij bedrijven:
Van de Provincie is subsidie ontvangen voor toezicht op informatie plichtige kantoorgebouwen. Verder hoort energiebesparing tot een verplicht onderdeel bij bedrijfscontroles. - Aanpak regenwateroverlast:
Er wordt een stimuleringsregeling voorbereid voor berging van hemelwater op eigen terrein. - Pilot duurzame herinrichting:
Bij de herinrichting van de Dwarsstraat is duurzaamheid ingezet als extra aandachtspunt. - Heroprichting Energieloket:
In regionaal verband wordt opnieuw gewerkt aan de realisering van een energieloket waar de inwoners van de gehele regio terecht kunnen met alle vragen op het gebied van duurzaamheid.
Zonder volledig te kunnen zijn hopen wij met al deze initiatieven een indruk te geven op welke wijze wij binnen Geldrop-Mierlo, maar zeker ook in samenwerking met diverse andere partijen, streven naar een duurzame gemeente.