In juni 2020 heeft de gemeenteraad de visie en strategie Persoonlijk, Dichtbij en Verbonden vastgesteld. Dit is een koersdocument waarin de beleidsmatige kaders zijn neergelegd en waarbinnen het sociaal domein van Geldrop-Mierlo vorm kan krijgen. Op basis van dit koersdocument willen wij drie strategische doelen bereiken:

  • Het vergroten van de veerkracht van mensen in Geldrop-Mierlo. Concreet gaat het om het vergroten van: de mate waarin mensen zelf regie voeren over hun eigen leven, de mate waarin familie, vrienden, buren en kennissen elkaar helpen en zichzelf inzetten (het sociaal netwerk) en de mate waarin mensen in hun directe wijk of buurt gezamenlijk een gemeenschappelijke opgave aanpakken.
  • Mensen in Geldrop-Mierlo hebben toegang tot bronnen die veerkracht bevorderen of helpen te benutten zoals een inkomen, sociale contacten, hulp of voorzieningen en zijn hier tevreden over.
  • Mensen in Geldrop-Mierlo kunnen (blijven) rekenen op kwalitatief goede ondersteuning binnen financieel evenwicht. Doelstelling is om vanaf 2023 de taken binnen het sociaal domein op het financiële niveau van het jaar 2017 uit te kunnen voeren. Dit doel betreft de Taskforce Sociaal Domein (zie doelstelling 12).

In 2021 wordt uitvoering gegeven aan de doelen en acties die in het koersdocument Persoonlijk, Dichtbij en Verbonden staan opgenomen. Daarbij kennen de acties vanuit de Taskforce Sociaal Domein prioriteit. Binnen de gemeentelijke organisatie is voor de uitvoering een programma ingericht met een verantwoordelijk programmamanager. Elk kwartaal wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken. Dit gebeurt door middel van een rapportage waarin de vorderingen en eventuele knelpunten op het gebied van het koersdocument de Taskforce Sociaal Domein worden aangegeven.

Voor wat betreft de Participatiewet: zie programma 5 doelstelling 1.

Voor wat betreft de GGD: zie doelstelling 5.