Onder een leven lang leren verstaan wij het actief ontplooien en verder ontwikkelen van eigen kwaliteiten gedurende je hele leven, voor het realiseren van doelen vanuit persoonlijk, werkgelegenheids- en maatschappelijk perspectief. Wij sluiten hierbij aan bij de betekenis van ‘Een leven lang ontwikkelen’ volgens Brainport.
Binnen dit thema gaat in 2021 in algemene zin aandacht uit naar voor- en vroegschoolse ontwikkeling, de leer- en kwalificatieplicht van onze jongeren en de aanpak laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. Verder gaan we meer specifiek het Dorpsleerbedrijf Geldrop-Mierlo op de kaart zetten. Dit is een netwerkorganisatie die open staat voor iedereen die graag meedoet en bereikt een diversiteit aan inwoners ‘van 0 tot 100 jaar’. Dit kunnen jongeren zijn voor wie formeel leren niet tot goed resultaat heeft geleid, volwassenen die onze taal niet (voldoende) beheersen, met afstand tot de arbeidsmarkt of zoekend naar een zinvolle dagbesteding.
In 2021 willen we ons als Geldrop-Mierlo nadrukkelijk profileren binnen de Brainportregio. Dit doen we vanuit de zogenaamde ‘Multi triple helix’ bij samenwerking op allerlei gebied. Overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en inwoners werken hierbij samen om de regio sterker te maken. Via het jongerenwerk kijken wij naar nieuwe vormen om (niet-schoolse) competenties te waarderen binnen Maatschappelijke Diensttijd. We willen het hierbij gebruikte systeem van open badges graag inzetten voor een bredere doelgroep vanuit het Dorpsleerbedrijf en dit systeem in de regio agenderen. Open badges zijn onlinevoorstellingen van vaardigheden, interesses en prestaties die iemand heeft verworven en welke kunnen worden geverifieerd via geloofwaardige organisaties. Badges kunnen overal waar de verdieners ervan dat willen op het internet worden weergegeven en voor werk, opleiding of levenslang leren worden gedeeld.