Senzer voert mede namens Geldrop-Mierlo de Participatiewet uit. Het werkbedrijf biedt - in nauwe samenwerking met de partners in het sociaal domein - ondersteuning in werk en inkomen. Om dit te financieren stelt het Rijk jaarlijks middelen beschikbaar. De gemeenten uit de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel en Senzer hebben vanaf 2019 te maken gekregen met een forse terugloop van Rijksmiddelen. In oktober 2018 kwam het eerste bericht van het Rijk dat de BUIG-middelen voor onze arbeidsmarktregio de komende periode fors lager zouden zijn. In april 2019 bleek dit te leiden tot een tekort van € 7 miljoen voor de gehele arbeidsmarktregio.
De omvang van de daling in Rijksmiddelen kon niet binnen de bestaande begroting van Senzer opgevangen worden. In opdracht van het Dagelijks Bestuur (DB) is een krachtteam geformeerd bestaande uit de ambtelijke vertegenwoordigers van alle gemeenten uit de arbeidsmarktregio en van Senzer. De opdracht van het krachtteam in 2019 was: stel een reële en sluitende begroting en meerjarenraming op. Het krachtteam heeft een grondige analyse van de financiën en activiteiten gemaakt om te kijken of er ergens bespaard of extra verdiend kon worden. Vervolgens heeft Senzer op basis van die analyse een begroting opgesteld waarbij geen wezenlijke aanpassingen worden gedaan aan de dienstverlening van Senzer aan inwoners en werkgevers.

In 2019 is daarnaast gestart met de evaluatie van de Gemeenschappelijke Regeling Senzer. In 2020 zal dit proces worden voortgezet en wordt bepaald wat het vervolg is voor Werkbedrijf Senzer in de toekomst.  



Toelichting

--

Kwaliteit