In 2019 heeft de samenwerking met andere gemeenten en partners in de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit verder vorm gekregen.

Er vindt voor deze aanpak op verschillende niveaus overleg plaats, zowel beleidsmatig als op casusniveau. Voor de 6 Dommelstroomgemeenten is er een basisteamprogrammaleider Ondermijning aangesteld voor de samenwerking binnen basisteam Dommelstroom en voor de positionering en verbinding van het basisteam binnen de regio.

Eind 2018 is de Kadernota Integrale Veiligheid 2019-2022 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin is een drietal prioriteiten opgenomen waaronder het versterken van de aanpak van ondermijning/georganiseerde criminaliteit. Deze prioriteit is verder uitgewerkt in een actieplan “Aanpakken die ondermijning” voor de jaren 2020-2021. Het actieplan richt zich op de volgende thema’s: vergroten van de bestuurlijke, ambtelijke en maatschappelijke weerbaarheid, versterken van de bestuurlijke informatiepositie (VIP) en het verbeteren van de bestuurlijke slagkracht met betrekking tot ondermijning door optimaal gebruik te maken van het bestuursrechtelijk instrumentarium (opwerpen barrières) en door bijdrage te leveren aan de samenwerking.

Eind 2019 is ook besloten om te gaan werken met een bestuurlijk handhavingsinterventieteam voor de 6 Dommelstroomgemeenten. Dit Dommelstroom Interventieteam (DIT) gaat in 2020 van start met als doel het integraal opsporen en ongedaan maken van bestuurlijke misstanden.



Toelichting

--

Kwaliteit