Door de toenemende mate van vergrijzing en ontgroening, wordt de doelgroep ouderen steeds groter. Steeds meer ouderen hebben de wens om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Daarnaast is het beleid van het rijk erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Dit is slechts mogelijk indien de woning hiervoor geschikt is. Voor de vitaliteit en levendigheid van de gemeente is het tevens zaak om andere doelgroepen zoals jongeren, starters en gezinnen te behouden en te blijven aantrekken.

In elke levensfase hebben mensen andere woonwensen. Een levensloopbestendige woningvoorraad maakt dat alle doelgroepen bediend kunnen worden, omdat de woningen geschikt zijn òf eenvoudig geschikt te maken zijn voor bewoning in elke levensfase. Kortom: de woningvoorraad dient beter aan te sluiten bij de toekomstige bewoners. Dit is in onze “Woonvisie Geldrop-Mierlo 2020-2028” verankerd. De Woonvisie bevat onder andere een concrete definitie van het begrip ‘levensloopbestendige woning’. Ook levert de Woonvisie een aantal randvoorwaarden op die gebruikt gaan worden bij de beoordeling van nieuwe ontwikkelingen. In de woonvisie is nadrukkelijk ook aandacht voor doorstroming. Door te bouwen voor senioren komen gezinswoningen vrij en dat heeft tot gevolg dat er ook starterswoninge beschikbaar komen.

In 2022 zal de Woon-Zorg visie aan uw raad worden voorgelegd. Ook wordt voor het centrum van Geldrop een doelgroepenbeleid opgesteld.