De woningvoorraad van de toekomst staat er grotendeels al en er is nog maar beperkte ruimte voor nieuwbouw. De grootste opgaven liggen in de bestaande bouw. Het streven is om een zo evenwichtig mogelijk opgebouwde wijken te creëren. Wijken die bestaan uit een goede mix aan koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen. Ook kunnen risicovolle wijken op deze wijze worden aangepakt, waardoor een gezonde en duurzame leefomgeving zal ontstaan. De wijkontwikkelingsplannen kunnen hierbij een rol spelen.

Bij de beoordeling van elk nieuw woningbouwinitiatief of bij elke transformatie wordt gekeken naar de bestaande en gewenste opbouw van de wijk waarbij, naast levensloopbestendigheid en duurzaamheid,  ingezet wordt op de goede balans van iedere wijk op het gebied van woningtypen en doelgroepen (starters/senioren/gezinnen/statushouders etc.). Dat kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een ander woningtype.

We gaan hier proactief en in samenwerking met corporaties mee aan de slag. Dit punt wordt ook meegenomen bij het maken van de jaarlijkse prestatieafspraken. Samen met Woonbedrijf maken we in 2022 een gebiedsvisie voor de Coevering. We gaan daarbij kijken of we het aandeel sociale huurwoningen meer kunnen spreiden over de gemeente. Uitgangspunt daarbij is dat het aandeel sociale huurwoningen niet zal dalen in de gemeente.

In het kader van differentiatie is er ook aandacht voor Wonen en Zorg zie hiervoor programma 6 doelstelling 6. 

In het centrum van Geldrop worden de komende 10 jaar 800 woningen toegevoegd. Minimaal de helft van deze woningen wordt in het betaalbare segment gebouwd. Op deze manier bedienen we de behoefte aan woningen voor de doelgroep starters en senioren.