De rol en positie van de gemeente, als onderdeel van de samenleving, verandert steeds. De gemeente wil samen met partners en inwoners komen tot nieuwe initiatieven. Inspireren, uitdagen en faciliteren komen in de plaats van voorschrijven. Netwerken vormen de meerwaarde die leiden tot een inclusieve, veerkrachtige samenleving. Het bepalen van de strategische positie van de gemeente hierin en de rol voor medewerkers binnen netwerken in- en extern staat centraal. Daarvoor ontwikkelen we sinds 2020 en verder een aanpak op 'werken in netwerken' en inwonersparticipatie die ertoe leidt dat we strategische doelen behalen met onze partners (denk o.a. omgevingsvisie, strategie sociaal domein). Deze aanpak gaat over de vraag 'Hoe gaan wij als organisatie binnen deze kaders werken in de samenleving?' We willen de volgende zaken bereiken:

  • 'Meer met minder': door synergievoordeel, versimpelen en cofinanciering komen we verder met dezelfde middelen.
  • Integraliteit: organisaties intern en onderling werken (in een netwerk) integraal.
  • Meer maatschappelijke dialoog: tijd vrij maken voor gesprekken met partners en investeren in relatiebeheer.
  • Gezamenlijk resultaat: samen acties uitvoeren gericht op gezamenlijke doelen.
  • Focus op onze strategie: uitrol van de maatschappelijke opgaven beschreven in programma's zoals 'Persoonlijk, dichtbij en Verbonden'. Praktische initiatieven samenbrengen die elkaar versterken richting onze visie.
  • Meer zicht: weten wat er leeft in de maatschappij en die kennis samenbrengen en ontsluiten.
  • Draagvlak: draagvlak maakt oplossingen duurzaam en minder afhankelijk van de gemeente.

In de integrale werkwijze is in 2020 en 2021 een start gemaakt met nieuwe werkvormen zoals design thinking, dialoogsessies, programmatisch werken etc. Op praktische wijze is begonnen met het werken met fluïde werkvormen waarbij we onderweg open staan voor input van anderen en doelen durven bijstellen als het gezamenlijk belang daarom vraagt. De organisatieontwikkeling naar een netwerkorganisatie draagt bij aan dit bewustwordingsproces. En ook binnen de volgende opgaven zijn nieuwe werkvormen toegepast: wijkontwikkelingsplannen, gebiedsgericht werken, strategie sociaal domein, omgevingsvisie, grondbeleid, accommodatiebeleid, woningwet.

In de praktijk is geconstateerd dat een wijkgerichte aanpak geen doel op zich is. Daarom hebben we eerst ervaring opgedaan voordat we visies nader uitwerkten. De ervaringen zijn geanalyseerd en deze zijn input geweest voor o.a. de wijkplannen, het gebiedsgericht werken en de inwonersparticipatie. Deze ontwikkeling is een continu proces waarin we dagelijks en praktisch leren. Verder zetten we daarbij sinds 2021 in op een pilot op bedrijventerrein De Spaarpot: samen met ondernemers realiseren we de opgaven die we in 2021/2022 formuleren. In deze pilot kunnen medewerkers in de praktijk het opgavegestuurd werken, praktijkgericht leren. VNO-NCW ondersteunt dit traject. Zie ook doelstelling 6 van programma 10 over de Omgevingsvisie.