Groeien naar een overheid die verbindt, prioriteert, faciliteert en laat realiseren

Als gemeente hebben we een plaats in het netwerk
De rol van de overheid verschuift. In plaats van het netwerk te hebben of te zijn, hebben we er een plek in. De buitenwereld naar binnen halen is hierbij belangrijk. In steeds meer thema’s zijn inwoners zelf mede verantwoordelijk en ook de landelijke overheid verwacht dat van onze inwoners. In 2022 gaat de Omgevingswet van kracht. Een goed voorbeeld van grotere verantwoordelijkheden van inwoners. Onze taak is om onze inwoners hierin het komend jaar te faciliteren. Daarnaast is het voor bestuurders en beleidsmakers relevant wat er buiten gebeurd, door middel van omgevingsanalyses op thema’s kan je eenvoudig de buitenwereld naar binnen halen en ondersteunend laten zijn aan het proces.

Als gemeente willen we aansluiten bij initiatieven uit de samenleving zelf. Een goed voorbeeld is de villagemarketing die in Geldrop en Mierlo door ondernemers en maatschappelijke organisaties tot stand is gekomen, waarmee zij Geldrop-Mierlo goed op de kaart zetten. De gemeente ondersteunt dit, maar is dus niet de trekker. Een voorbeeld dat loopt is om met bedrijventerrein De Spaarpot samen aan ontwikkelingen te werken, waarbij de bedrijven zelf in de lead zijn. In 2022 ligt de focus op het verduurzamen en toekomstbestendig maken van het bedrijventerrein.

Voor het ontwikkelen van gemeentelijk beleid wordt de verbinding met inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke instellingen gezocht. Dit was te zien bij bijvoorbeeld de totstandkoming van de visie sociaal domein en is nu aan de orde bij het opstellen van de omgevingsvisie. In 2022 wordt de visie van de gemeente geactualiseerd en vertaald naar een bijpassende strategie om zaken te realiseren. Het doorontwikkelen naar een faciliterende gemeente en het versterken en aangaan van strategische samenwerkingen zal in 2022 deel uitmaken van de strategie.