Om vormen van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel, hennepteelt, mensenhandel, witwassen en vastgoedfraude, aan te pakken, werken we samen  met in- en externe partners. Zicht houden op wat er in de gemeente speelt, in zowel de activiteiten als ook de factoren die onze gemeente aantrekkelijk maken voor criminelen, is belangrijk. Daarom stellen we samen met partners prioriteiten vast en zorgen we dat concrete cases opgepakt worden.  Hierbij maken we gebruik van ieders mogelijkheden om barrières op te werpen, maatregelen te treffen, beleid op te stellen en uit te voeren; Eén georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit.
Wij richten ons ook in 2022 vooral op:

  • Het vergroten van de bestuurlijke, ambtelijke en maatschappelijke weerbaarheid.
  • Het versterken van de bestuurlijke informatiepositie.
  • Het verbeteren van de bestuurlijke slagkracht met betrekking tot ondermijning door optimaal gebruik te maken van het bestuursrechtelijk instrumentarium (opwerpen barrières).
  • Bijdragen aan een optimale integrale samenwerking.

In 2022 gaan we verder met het opstellen van een zogeheten ondermijningsbeeld op basis van indicatorensets. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is het verder doorontwikkelen van onze informatiepositie. Dit gemeentebreed maar ook specifiek op het gebied van ondermijning en het datawarehouse.