• Binnen het Armoedeplatform komen gemeente en partners samen om kennis en inzichten te delen en de dienstverlening af te stemmen. In 2022 zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en daardoor ook bij geldfit.nl. Hierdoor kunnen wij inwoners in geldzorgen eerder vinden, bereiken en helpen. Samen met toeleiders als bedrijven, huisvesters, banken en verzekeraars, leiden we inwoners met mogelijke geldzorgen naar passende hulp d.m.v. een multichannel aanpak. Door onderwijsinstellingen en bedrijfsleven te betrekken bij onze preventieve (armoede)agenda, willen wij beter zicht krijgen op generatie armoede en verborgen armoede in de gemeente. Ook kijken wij of het haalbaar is dat dienstverlenende partners een gemeenschappelijke inkomensverklaring met unanieme normen kunnen ontwikkelen. Toegang tot inkomensondersteunende regelingen wordt daarmee een stuk laagdrempeliger. 
  • In 2022 hebben wij in het preventieplan meer aandacht voor het vergroten van financiële vaardigheden en schuldenpreventie. Dit thema binnen het preventieplan is vanwege corona in 2021 onderbelicht gebleven. In 2022 worden onze inkomensondersteunende regelingen op deze criteria geëvalueerd en mogelijk herijkt binnen de nota doorontwikkeling armoedebeleid. Systeemvereenvoudiging, eenduidige informatie en ondersteuning binnen het CMD zijn hierbij speerpunten. De regeling welzijnsactiviteiten is een voorbeeld van een regeling die voor de inwoner niet efficiënt werkt. 
  • Wij willen in 2022 meer gezinnen met kinderen in armoede bereiken. We merken dat steeds meer huishoudens met kinderen gebruik maken van onze inkomensondersteunende voorzieningen op gebied van sport, cultuur en onderwijs. Wij gaan meer aansluiting zoeken bij bovenlokale acties, zoals de Alliantie Kinderarmoede en Sam& om deze beweging verder te stimuleren. Daarnaast hebben wij aandacht meer aandacht voor generatie armoede. Met behulp van de Armoedemonitor willen wij op dit gebied meer gerichte preventieve maatregelen gaan nemen. Verbeterpunten liggen verder bij het bereiken van kinderen waarvan de ouders werken. 
  • Minister Koolmees kondigt in 2022 extra ondersteuning aan voor het opleiden en inzetten van ervaringswerkers op het gebied van (kind)armoede. Indien mogelijk willen wij hierop inzetten om breder inzicht te krijgen in de structurele oorzaken van kinderarmoede en het aantal huishoudens met een laag inkomen laten dalen de komende jaren.