Onze missie is samen werken aan een hoge (juridische) kwaliteit van onze producten en diensten zodat aan elk risico een bewuste keuze ten grondslag ligt. Essentieel voor het slagen van activiteiten op het gebied van juridische kwaliteitszorg is draagvlak.

  • We blijven ons ervoor inzetten voor het draagvlak in de organisatie voor juridische kwaliteitszorg. Wij blijven er aandacht voor vragen dat dergelijke activiteiten onderdeel zijn van het merendeel van alle projecten en procedures. Het Juridisch Vakoverleg is hiervoor een belangrijke speler. Dit is een structureel informeel overleg rond het thema juridische kwaliteit. Middels het opzetten van een nieuwsbrief en een blog op social intranet steken wij actief in op het vergroten van het juridisch bewustzijn binnen de organisatie.
  • Risicobeheersing: Net als in iedere andere organisatie loopt de overheid risico’s. Deze risico’s liggen op veel terreinen. Door het karakter van het overheidswerk hebben deze risico’s vaak juridische aspecten. Een mechanisme om juridische risico's te beheersen is de juridische kwaliteitszorg. Hierdoor worden risico's zichtbaar en daardoor beheersbaar. Onze missie is dan ook samen werken aan een hoge juridische kwaliteit van onze producten en diensten zodat aan elk risico een bewuste keuze ten grondslag ligt.

Om de juridische kwaliteit hoog te houden kiezen we jaarlijks een aantal onderwerpen. Het jaar 2020 werd helaas overschaduwt door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor zijn de onderwerpen voor 2021 gelijk aan die van 2020.

  • We evalueren het contractbeheer en daar waar nodig stellen wij bij.
  • We evalueren het Bibob-beleid. Op 1 augustus 2020 is een uitbreiding van de Wet Bibob in werking getreden. De uitbreiding van de Wet Bibob is onderdeel van de inzet tegen ondermijnende, georganiseerde criminaliteit. Hierdoor is Bibob ook van toepassing geworden op het aanbestedingsrecht, het subsidierecht en zijn er ruimere toepassingsmogelijkheden op het terrein van vastgoedtransacties. We onderzoeken of we het huidige beleid moeten uitbreiden met deze mogelijkheden.
  • We ontwikkelen een leidraad 'onderhandelen' om de bewustwording van de consequenties met betrekking tot onderhandelen en het doen van toezeggingen te vergroten.
  • We ontwikkelen een checklist voor het aangaan, sluiten en ondertekenen van overeenkomsten.
  • We evalueren en actualiseren de Delegatieverordening.