Vanaf 2020 werken wij vanuit de visie Persoonlijk, dichtbij en verbonden aan een vervlochten programmering in de wijk zodat wij bouwen aan een veerkrachtige samenleving. 

  1. - inclusieve gemeenschap (programma 6 in de jaarrekening)
  2. - gezonde leefstijl en woonomgeving (idem)
  3. - sterke wijken en netwerken (hieronder)
  4. - doorlopende ontwikkellijn (programma 7 in de jaarrekening).

Gezondheid, leefbaarheid en veiligheid zijn daarin belangrijke drijfveren. We werken samen met partners aan deze effecten. De programmering leest u terug in de strategie. Een onderdeel daarvan is gebiedsgericht werken. Hieronder refereren wij naar de nummering in de strategie.

Wijkontwikkelingsplannen

  • Samen met bewoners en (maatschappelijke) partners is het wijkontwikkelingsplan Skandia-Hulst vastgesteld, inclusief budget voor de uitvoering. De samenwerking met BuurtVereniging Hulst-Skandia heeft tot mooie plannen geleid.
  • Ook is gestart met het wijkplan Mierlo-Zuidoost, de analysefase is afgerond. Het wijkplan Mierlo-Zuidoost krijgt meer een sociaal maatschappelijk karakter dan voorgaande wijkontwikkelingsplannen. Door de corona-crisis zijn bijeenkomsten aangepast, hierdoor heeft het opstellen meer tijd gekost dan verwacht. Ook het wijkplan Mierlo-Zuidoost hierdoor trager op gang gekomen.
  • Een planning is opgesteld voor de 8 navolgende wijken.

Gebiedsgericht werken

In 2020 zou de strategie gebiedsgericht werken vorm krijgen. Het huidige gebiedsgericht werken zou verbonden worden aan het programmatisch werken van de wijkontwikkeling. De strategie is nog niet tot stand gekomen en wordt gepland voor 2021. Dit is het gevolg van andere prioriteiten inzake de Taskforce Sociaal Domein. Uitvoerend zijn de volgende stappen gezet:

In 2020 zijn de corona-maatregelen het kader gebleven waarbinnen activiteiten en initiatieven vanuit de wijk uitgevoerd moesten worden. Met creativiteit zijn we binnen dit kader als gebiedsregisseurs de oren en ogen van de wijk geweest en hebben we ook partners aangejaagd om met een alternatief programma in de wijk te komen. Daartoe hebben wij ruimte gecreëerd zodat alternatieven van de grond konden komen. Vaste afspraken zijn waar nodig los gelaten om dit mogelijk te maken en overleg is gevoerd. Er is geanticipeerd op behoeften van onze inwoners op basis van wat we zagen gebeuren en op basis van signalen (uit CMD / media / monitoring / partners) en er is het maximale gedaan om met inwoners en partners in de sociale basis in verbinding te blijven. Een aantal voorbeelden van succesvolle initiatieven die in 2020 samen met de wijk en (maatschappelijke) partners zijn opgepakt:

  • Cohesie in de wijk vergroten: Theater in de wijk - Zesgehuchten. In oktober 2020 is in de wijk Zesgehuchten een theaterwandeling georganiseerd (Corona proof). Wijkbewoners speelden verschillende stukken voor andere inwoners van de wijk. 
  • Sociale contacten: Koffie op afstand. Veel kwetsbare inwoners binnen onze gemeente bleven in het najaar thuis. De gebiedsregisseur zijn spontaan of op afstand (aan de deur of voor het raam) koffie gaan drinken met onze inwoners. Zo konden onze inwoners hun verhaal kwijt en werken we samen aan minder eenzaamheid.