De mate waarin bewoners zich veilig voelen wordt bepaald door sociale en fysieke factoren. De sociale kwaliteit van de woonomgeving wordt vooral bepaald door de - relaties tussen - de bewoners zelf en eventueel andere aanwezige personen. De fysieke kwaliteit van de woonomgeving wordt vooral bepaald door de inrichting, het onderhoud en het beheer van de openbare ruimte. In 2020 waren de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2019 beschikbaar. Dit onderzoek bevat veel informatie over de gevoelens van de burgers met betrekking tot leefbaarheid en veiligheid. Daar worden ook nog gegevens over de objectieve veiligheid naast gelegd. De resultaten zijn uitgezet binnen de gemeentelijke organisatie en een aantal externe veiligheidspartners om hier gebruik van te kunnen maken bij het opstellen van nieuw beleid of het aanpakken op onderdelen van bestaand beleid, zoals de wijkontwikkelingsplannen.

Samen met bewoners en professionele partijen wordt ervoor gezorgd dat de risico's op overlast en criminaliteit in de woonomgeving wordt voorkomen of beperkt (preventie) en dat aanwezige overlast en criminaliteit effectief wordt bestreden (repressie). Aanpakken en initiatieven vanuit bewoners om de veiligheid te vergroten worden gestimuleerd en ondersteund. Denk hierbij aan digitale buurtpreventiegroepen (BuurtWhatsappgroepen) en het project Brandveilig Leven. Begin 2020 is een avond georganiseerd door de beheerders van digitale buurtpreventiegroepen in onze gemeente en is een evaluatie van digitale buurtpreventie aan het college aangeboden. Daarna is aan de slag gegaan met de aanbevelingen en conclusies uit deze evaluatie.

Het project Brandveilig Leven heeft in 2020 vanwege corona redelijk stilgelegen. Het was niet mogelijk voor vrijwilligers om op huisbezoek te gaan of woningchecks op brandveiligheid uit te voeren.