GGD

Om de GGD financieel wendbaar te maken is in 2019 een bestuursopdracht opgesteld waarvan in 2020 de uitvoering is gestart. De GGD gaat naast de integrale jeugdgezondheidszorg aan de slag met het verbeteren van de organisatie.

  • Dit jaar lag de focus voornamelijk op alle ontwikkelingen / voorbereidingen omtrent de integrale jeugdzorg (JGZ) (0–18) die vanaf 1 januari 2021 van start gaat. De integrale JGZ bestaat uit een basispakket dat wordt uitgevoerd voor alle jeugdige inwoners. Daar waar extra aandacht nodig is wordt gebruik gemaakt van het maatwerkpakket.
  • Door de nieuwe bestuursopdracht krijgen we meer grip op de financiën van de GGD en voorkomen we in de toekomst dat er jaarlijks op incidentele basis extra middelen aangevraagd worden. 
  • De GGD draagt zorg voor o.a. infectieziekte bestrijding, medische milieukunde, vaccinaties en technische hygiënezorg. Het coronavirus heeft hierdoor een enorme impact gehad op de GGD. De financiële tekorten die deze situatie met zich meebracht zijn gecompenseerd door het Rijk.

 

Jongeren op gezond gewicht (JOGG)

JOGG is een duurzame, preventieve en integrale aanpak die zich richt op het creëren van een gezonde leefomgeving door het percentage jongeren met een gezond gewicht te verhogen. Het percentage kinderen met overgewicht is sinds de start van JOGG in 2015 niet verder gestegen. In Geldrop-Oost zien we zelfs een afname, echter deze is niet statistisch significant. Het is van belang om deze koers vast te houden en ook in de andere wijken ervoor te zorgen dat het percentage kinderen en jongeren met gezond gewicht toeneemt. Daarom willen we met de JOGG-aanpak de plekken waar kinderen veel komen gezonder maken. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld.

  • In 2020 zijn ondanks de coronamaatregelen een groot aantal activiteiten uitgevoerd gericht op sport- en spelaanbod voor jongeren binnen de bestaande coronamaatregelen. De uitvoering van de activiteiten heeft plaatsgevonden in samenwerking met de buurtsportcoaches. Daarbij stond het thema 'water drinken' centraal.
  • Verlengen van samenwerkingsconvenant met JOGG Nederland voor drie jaar.
  • Drie watertappunten geplaatst.
  • Online beweegactiviteiten georganiseerd.
  • Opzet werkgroep verbinding, preventie, zorg (samenwerking tussen gemeente, st. Anna en de GGD).

 

Regionaal drugsproject

De uitvoering van het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou?’. is gestart. In dit project werken de 38 gemeenten van de politieregio Oost-Brabant, GGD Brabant Zuidoost, GGD hart voor Brabant en Novadic Kentron samen om de normalisering van drugs(gebruik) te doorbreken. Het project wordt financieel gesteund door het ministerie van VWS. Ook is het project door het ministerie aangemerkt als proeftuin voor de rest van Nederland. Voor ieder projectjaar wordt een uitvoeringsplan opgesteld met doelstellingen. 2021 wordt het eerste projectjaar.

 

Lokaal preventieakkoord

In 2020 is subsidie aangevraagd en toegekend die het mogelijk maakt om de GGD als formateur aan te stellen in het ontwikkelen van een lokaal preventieakkoord in navolging van het nationaal preventieakkoord. Het lokaal preventieakkoord richt zich op de drie thema’s: Roken, Overgewicht en Alcohol omdat op deze thema's veel gezondheidswinst te behalen is. Het doel is om meer integraliteit aan te brengen in bestaande activiteiten / projecten, elkaar te versterken en expertise optimaal te benutten. In de eerste helft 2021 moet het lokaal preventieakkoord inclusief uitvoeringsplan opgesteld zijn. 

 

Activerend huisbezoek

Tijdens het activerend huisbezoek worden senioren door een vrijwilliger geïnformeerd over de huidige ontwikkelingen binnen welzijn, wonen en zorg. Alle ouderen in de leeftijd van 75 en 80 jaar worden hiervoor aangeschreven. Afgelopen jaar hebben er voornamelijk telefonische afspraken plaatsgevonden vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Het gevolg is dat er dit jaar minder gesprekken hebben plaatsgevonden dan vorig jaar (2019: 136 gesprekken, 2020: 83 gesprekken). Alle ouderen die zich gemeld hadden voor een gesprek zijn door de vrijwilligers benaderd met de vraag of er extra inzet nodig was in Coronatijd (boodschappen, maatje e.d.). Waar nodig is (extra) hulp ingezet. Thema's die het meeste voorkwamen tijdens gesprekken in 2020 waren:
- Wat kan de LEVgroep betekenen?
- Kan ik huishoudelijke hulp aanvragen?
- Vragen met betrekking tot invulling van leven na overlijden partner
- Levensloopbestendige woning
- Maatjes / dagbesteding
- Contact met familie via beeldbellen