Terug
05. Eerder signaleren van problematische schulden, om te voorkomen dat inwoners door schulden (verder) in de problemen raken.

In 2020 heeft de focus gelegen op de nieuwe Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) waarbij vroegsignalering en bijbehorende implementatie voorop staat door het bevorderen van maatwerk en integraliteit van laagdrempelige, passende dienstverlening. Dat betekent met name zo vroeg mogelijk bestaande en nieuwe groepen met armoede- en schuldenproblematiek vinden, bereiken en informeren.
- Dit proces wordt in het eerste kwartaal van 2021 afgerond. De WGS schrijft voor wat te realiseren, maar niet hoe. Dit wordt in 2021 uitgewerkt in het in de wet verplichte beleidsplan schuldhulpverlening.
- Via het experiment vroegsignalering is hiermee eerder al een start gemaakt. De hier gevolgde aanpak is per 2021 in de wet verankerd. Nieuw is de plicht van gemeenten om inwoners met betalingsachterstanden in een vroeg stadium een ondersteuningsaanbod te doen. Wij ontvangen gegevens van woningcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars en doen op basis daarvan een aanbod.
- Nieuw is ook het schuldenknooppunt. Een eerste oriëntatie op het schuldenknooppunt heeft plaatsgevonden en moet de standaard zijn voor veilige, digitale, uniforme communicatie tussen schuldhulpverlener en schuldeiser en moet zorgen voor vermindering van administratieve lasten. Door met schuldeisers afspraken te maken kan een individuele aanpak van schulddossiers worden vervangen door collectieve afhandeling. Verder worden vooraf afspraken gemaakt over (minnelijke) schuldenregelingen met de belangrijkste schuldeisers.