Om vormen van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel, hennepteelt, mensenhandel, witwassen en vastgoedfraude, aan te pakken, wordt samengewerkt met in- en externe partners. De gemeente probeert goed zicht te hebben en te houden op wat er in de gemeente speelt, in zowel de activiteiten als ook de factoren die onze gemeente aantrekkelijk maken voor criminelen. Samen met partners worden prioriteiten gesteld en concrete cases opgepakt. Van ieders mogelijkheden wordt gebruik gemaakt om barrières op te werpen, maatregelen te treffen, beleid op te stellen en uit te voeren: Eén georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit.

In 2020 is er ambtelijk formatie ingezet voor de aanpak van ondermijning door een nieuwe taakverdeling. Hiermee is er meer ruimte vrijgespeeld om de aanpak te intensiveren. Ook is er een basisteam programmaleider aangesteld voor basisteam Dommelstroom die de gemeente ondersteunt bij de aanpak van ondermijning. Er zijn vijf projecten opgepakt met de volgende thema's: Integriteit, veilige publieke taak, actieplannen ondermijning, versterken informatiepositie en bibob. De bedoeling is dat de projecten op deze thema's gaan zorgen voor een betere structuur, werkprocessen en geactualiseerd beleid waarmee de aanpak van ondermijning verder verbeterd wordt op verschillende terreinen. 

In 2020 zijn verdere acties uitgezet om de aanpak van ondermijning vorm te geven. Zo is er een datawarehouse aangeschaft waarbinnen de gemeentelijke basisadministraties gekoppeld kunnen worden. Op basis van de eerste resultaten worden acties uitgezet richting leegstaande panden. Ook is er een pagina opgezet op social intranet om meer bewustwording voor ondermijning te genereren. Diverse medewerkers en toezichthouders hebben trainingen gevolgd m.b.t. het herkennen van drugs en drugslocaties en twee medewerkers worden opgeleid als projectleider ondermijning om casuïstiek te kunnen oppakken in de rol van projectleider.

In 2020 is ook gestart met het Dommelstroom interventieteam (DIT) met de 6 Dommelstroomgemeenten (Cranendonck, Heeze-Leende, Nuenen c.a., Son en Breugel, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo). Dit bestuurlijk interventieteam is gericht op het integraal uitoefenen van toezicht en handhaving van wettelijke en lokale regelgeving ten behoeve van complexe casuïstiek; het voorkomen en signaleren van strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Dit alles onder aanvoering van een teamleider.