Op het gebied van de inkoop voor Wmo (begeleiding en dagbesteding) is de samenwerking met 10 andere gemeenten in 2020 georganiseerd zodat we vanaf 2022 samen met deze gemeenten de aanbesteding kunnen doorvoeren.

In 2020 is de samenwerking op het gebied van de regionale inkoop voor jeugdzorg "10 voor de jeugd" geformaliseerd. Samen met inmiddels nog eens 10 andere gemeenten is in 2020 de start gemaakt richting het op een andere wijze (via segmenten) vormgeven van het zorglandschap. Dit proces doorlopen we samen met de zorgaanbieders.  Samen werken we aan het ambitieus lange termijn plan met de overkoepelende ambitie: “Wij maken het verschil voor jeugdigen en gezinnen”, met daarbij volgende hoofddoelen: Passende hulp, tijdigheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Er is nu ene programmaplan voor de komende vier jaren. Een plan bestaande uit diverse projecten (onderverdeeld in segmenten) om de gezamenlijke doelstellingen te kunnen bewerkstelligen, ondersteund door diverse processen ter facilitering. Een aantal projecten waaronder segment 1 en 2 liepen al voor de formele samenwerking, echter na de formalisatie diende de gehele structuur voor ‘Een 10 voor de jeugd’ opgezet te worden.

Naast het inrichten van de programmastructuur, kregen we te maken met corona, wat resulteerde in het uitstellen van de geplande aanbestedingen voor segment 1 en 2 met een jaar, na overleg met de aanbieders. Dit betekende dat er een contractuele overbrugging nodig was voor het jaar 2021 voor zeven systeemaanbieders. Deze overbrugging diende wel te voldoen aan de inhoudelijk ambities en doelstellingen voor 2022 en verder. Uiteindelijk bleek dit proces intensiever dan in eerste aanleg verwacht en heeft dit onderwerp in de bestuurlijke overleggen sinds de zomer de boventoon gevoerd en veel tijd gevraagd.